Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Delo v primerjavi z Novo24TV: Precej manj SDS in NSi, več Svobodi in SD

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th september 2023, 03:14 pop

Skoraj hkrati objavljeni raziskave Mediane za Delo in Parsifala za Novo24TV kažeta povsem različno sliko. Parsifal kaže vzpon desnih strank, Mediana pa obratno upad desnih strank in vzpon bolj levih. Generalno je pa slika podobna, SDS Janeza Janše in Svoboda Roberta Goloba sta daleč spredaj, sledijo tri manjše stranke, ki so še v parlamentu: SD Tanje Fajon, NSi Mateja Tonina in Levica Aste Vrečko (Luke Meseca) pri Levici je prišlo do menjave v vodstvu,

Mediana, ki meritve opravlja za Delo in POP TV meri vse stranke, ki jih je na zadnjih volitvah volil vsaj odstotek volivcev. Tokrat nobena od teh ne bi prišla v državni zbor, še najbližje je Resni.ca Zorana Stevanovića. Po Parsifalu bi bil v državnem zboru Glas upokojencev Pavla Ruparja, ki v Mediani ni v ponudbi. Bolj dolgoročna nihanja, ko gre za večje stranke, so takšna:

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu