Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Javno mnenje: SDS prvič daleč pred Svobodo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th september 2023, 07:33 dop

Po več meritvah, ko je SDS Janeza Janše dohitevala ali celo rahlo prehitela Svobodo Roberta Goloba, je meritev agencije Parsifal za Novo24TV tokrat prvič pokazala zajetno prednost SDS. Med za stranke opredeljenimi volivci bi za SDS glasovalo 39 odstotkov volivcev, za Svobodo 31,8 odstotka. Precej bolje kot po meritvah Mediane za Delo in POP TV se je odrezala tudi NSi Mateja Tonina, ki je po tej raziskavi med strankami spet na tretjem mestu takoj za SDS in Svobodo in pred SD Tanje Fajon. Podobno “razmerje sil” je kazala že raziskava Ninamedie prejšnji mesec.

Posebnost Ninamedie in Parsifala je, da anketiranih ne vprašujeta po vseh večjih strankah. Ninamedia ponuja anketiranim le pet parlamentarnih, Parsifal pa ob teh še Glas Upokojencev Pavla Ruparja, ki je druge agencije ne merijo. Ruparjeva stranka dejansko ne obstaja, je pa Rupar organiziral več protestov v Ljubljani, na katere je prišlo veliko ljudi. Zadnji teden si teh protestov, ki so uradno prijavljeni in pravilno organizirani, nismo mogli ogledati v prenosu na TVS zaradi prepovedi novega začasnega direktorja TVS Andraža Pöschla, ki ga je mimo zakona, ki zahteva izbiro novega direktorja z javnim razpisom, na hitro inštaliral novi povsem provladno sestavljen svet RTV.

Po meritvi agencije Parsifal bi Ruparjeva upokojenska stranka celo prišla v parlament. Tokrat še zadnjič v meritvah kot voditelja Levica prikazujem Luko Meseca. Položaj “koordinatorke Levice” je prevzela Asta Vrečko.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu