Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golobu in vladajočim strankam bežijo volivci, prihaja Samanta Cimerman

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th marec 2024, 12:57 pop

Partnerka predsednika vlade Tina Gaber je v kabinet Roberta Goloba na spoznavni sestanek pripeljala spletno vplivnico, svetovalko za družbena omrežja Samanto Cimerman, v Delu poroča Suzana Kos. Na spletu Cimermanovo najdemo s takšnim opisom znanj in veščin in z zanimivo sledilko:

Ni pa jasno, ali bi Cimermanova Golobu z nasveti pomagala le pri njegovih nastopih na spletnih omrežjih ali pa bo poslej drugačen tudi pristop Svobode in vladnih strank, ki se soočajo z resnimi težavami, kar je pokazala včeraj objavljena raziskava Mediane v Delu, po kateri bi gladko izgubili volitve, vlado pa bi prevzela SDS Janeza Janše.

V DZ tudi Pirati, Jelinčič in Stevanović

Raziskava Mediane za Delo je pokazala, da bi se v parlament prebili še Pirati, SNS Zmaga Jelinčiča in Resni.ca Zorana Stevanovića, kar dodatno kaže veliko razočaranje volivcev nad vladajočimi strankami, tudi nad SD Tanje Fajon in Levico Aste Vrečko. Primerjava v Delu objavljenih rezultatov z zanjo raziskavo Mediane za POP TV je takšna:

Resni.ca in Pirati bi v parlament prišli po meritvi za POP TV in Delo, SNS pa le po zadnji za Delo. Nihanja, ko gre za pet parlamentarnih strank, ki so najbolj nerodna za Svobodo, saj bi jo danes, čeprav so po volitvah v svoje vrste združili celotni LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenke Bratušek, volilo manj volivcev kot je SDS na volitvah 2022, neprijetna pa so tudi za SD in Levico, ki sta daleč pod desetimi odstotki, kaže grafika:

Primerjava trenutne podpore strankam s poslanci z rezultatom volitev leta 2022 ob katastrofi za Svobodo in velikem vzponu opozicijske SDS, vsem drugim trem strankam kaže, da niso bile uspešne. Rezultat zadnjih volitev je bil za SD in Levico namreč tudi precejšen polom, deloma isto velja za NSi Mateja Tonina, ki je dosegla nizek delež, se ji je pa vsaj uspelo med strankami prebiti na tretje mesto, kjer je tudi po meritvi javnega mnenja, ki jo je včeraj objavilo Delo.

Samanta Cimerman, poroča Delo, je bila na vladi pri Golobu na »spoznavnem sestanku« in še nima nobene pogodbe ali konkretnega dogovora o sodelovanju. Za Delo pa je povedala: »Predstavila sem nekaj okvirnih smernic, kako doseči pravo občinstvo ter kako jih čim bolj učinkovito nagovoriti glede na specifike tipov vsebin na različnih družbenih omrežjih … Bolj kot število platform je pomembna kakovost vsebin in to, da predsednik vlade dosega čim širše in predvsem pravo občinstvo, kar kombinacija facebooka in instagrama po mojem mnenju omogoča.«

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim (denimo, pet parlamentarnih) niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu