Site icon Spletni časopis

Javno mnenje: SDS prvič daleč pred Svobodo

Po več meritvah, ko je SDS Janeza Janše dohitevala ali celo rahlo prehitela Svobodo Roberta Goloba, je meritev agencije Parsifal za Novo24TV tokrat prvič pokazala zajetno prednost SDS. Med za stranke opredeljenimi volivci bi za SDS glasovalo 39 odstotkov volivcev, za Svobodo 31,8 odstotka. Precej bolje kot po meritvah Mediane za Delo in POP TV se je odrezala tudi NSi Mateja Tonina, ki je po tej raziskavi med strankami spet na tretjem mestu takoj za SDS in Svobodo in pred SD Tanje Fajon. Podobno “razmerje sil” je kazala že raziskava Ninamedie prejšnji mesec.

Posebnost Ninamedie in Parsifala je, da anketiranih ne vprašujeta po vseh večjih strankah. Ninamedia ponuja anketiranim le pet parlamentarnih, Parsifal pa ob teh še Glas Upokojencev Pavla Ruparja, ki je druge agencije ne merijo. Ruparjeva stranka dejansko ne obstaja, je pa Rupar organiziral več protestov v Ljubljani, na katere je prišlo veliko ljudi. Zadnji teden si teh protestov, ki so uradno prijavljeni in pravilno organizirani, nismo mogli ogledati v prenosu na TVS zaradi prepovedi novega začasnega direktorja TVS Andraža Pöschla, ki ga je mimo zakona, ki zahteva izbiro novega direktorja z javnim razpisom, na hitro inštaliral novi povsem provladno sestavljen svet RTV.

Po meritvi agencije Parsifal bi Ruparjeva upokojenska stranka celo prišla v parlament. Tokrat še zadnjič v meritvah kot voditelja Levica prikazujem Luko Meseca. Položaj “koordinatorke Levice” je prevzela Asta Vrečko.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

Exit mobile version