Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Velika usluga Švarc Pipanove Robertu Golobu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th marec 2024, 09:18 dop

Velike težave za SD Tanje Fajon, ki bi se ji delež iz zadnjih evropskih volitev praktično prepolovil, je pokazala raziskava Mediane, ki jo je Delo včeraj objavilo pred junijskimi volitvami evropskih poslancev. Podobno raziskavo je konec januarja za Novo24TV opravila agencija Parsifal. Primerjava pokaže, da je afera sanjska stavba močno vplivala na podporo volivcev Svobode Roberta Goloba in SD. Delež Svobode se je iz januarskih 13,8 odstotka povišal na 19 odstotkov, delež SD pa je iz januarskih 16 odstotkov zgrmel na 9,4. To kaže, da je z afero, ki so jo močno razpihali portali pod vplivom Svobode, denimo Necenzurirano, nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan koristila stranki premiera Goloba. Na račun SD, iz katere je izstopila, ko so zahtevali njen odstop. Daleč pred vsemi je SDS Janeza Janše, ki se je v primerjavi z januarjem rahlo okrepila, v primerjavi z volitvami pred petimi leti pa jim trenutno kaže krepko bolje.

Pri meritvah moramo upoštevati, da z izjemo SDS pri večjih strankah ne vemo, kdo bodo kandidati, kar je na evropskih volitvah bolj pomembno kot na volitvah poslancev, saj na EU volitvah volivci vplivamo tudi na konkretne izvolitve posameznikov s prednostnim glasom. Na volitvah poslancev državnega zbora pa so kandidati strank le vabe in se glasovi štejejo le strankam. Parsifal in Mediana sta merila tudi nekaj strank, ki niso v državnem zboru in obe tudi možnosti stranke Glas upokojencev Pavla Ruparja. Visoko je po obeh meritvah Resni.ca Zorana Stevanovića.

V primerjavi z zadnjimi volitvami bi se SDS delež iz 23,5 povišal na 30,3, daleč največji poraženec pa bi bila SD, ki bi z 18,7 zgrmela na 9,4 odstotka. Na upad kaže tudi NSi Mateja Tonina.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim (denimo, pet parlamentarnih) niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu