Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Spet šok za NSi Mateja Tonina: POP TV jih je znova potisnil daleč navzdol

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th avgust 2023, 08:10 dop

Precejšnjo izenačenost SDS Janeza Janše in Svobode Roberta Goloba, a dramatično nižji delež za NSi Mateja Tonina kot raziskava Ninamedie, ki jo je Dnevnik objavil pred tednom, je včeraj pokazala meritev Mediane za POP TV. Skoraj pol nižji delež je presenetljivo podoben odstotku, ki ga je Mediana NSi izmerila že pred dvema tednoma, ko je meritev opravila za Delo. Zdi se, da ne gre za nihanja popularnosti stranke v javnem mnenju, ampak za napako merjenja, ki pa je neverjetno obsežna: med manj kot šestimi odstotki in več kot desetimi je velika razlika.

Po POP TV včeraj je Svoboda na vrhu rahlo pred SDS, NSI pa med parlamentarnimi strankami daleč za SD Tanje Fajon, a pred Levico Luke Meseca. Deleži v vseh letošnjih meritvah parlamentarnih strank so takšni:

Razlage, kaj je razlog za nizke deleže NSi, so različne. Po prijazni je poletje čas, ko je ta manjša desna stranka na počitnicah in se manj pojavlja v medijih, ker ni državnega zbora in podobnih priložnosti za nastopanje. Po bolj kritični pa se jim maščujejo ostre kritike SDS in Janeza Janše, s katerimi evropska poslanka NSi Ljudmila Novak in vladni pravnik iz te stranke Janez Pogorelec že dalj časa navdušujeta levi del medijev v državi, s čemer nadgrajujeta nenavadno odločitev vodstva NSi, ki se je po volitvah z vladajočimi dogovorilo za prevzem vodenja obeh najpomembnejših nadzornih komisij parlamenta, ki bi jih po rezultatu volitev morala voditi veliko večja SDS: za nadzor obveščevalnih služb in javnih financ. Zdi se, da je bil pri tem skupen cilj vladajočih in NSi onemogočiti SDS, ki je NSi konkurent, koalicija pa si ne želi nadzora precej večje in sposobnejše opozicijske stranke SDS.

NSi je nenavadno “kolaboracijo” pojasnila s tem, da ne želi biti v senci SDS in za to, da je prevzela, kar ji ne pripada, celo obtožila večjo opozicijsko stranko, češ da si je sama kriva, ker ni bila pripravljena takoj prevzeti le ene od komisij (za nadzor obveščevalcev), kar jim je “ponudila” NSi. Primerjave doseženih deležev z dosežkom na volitvah kažejo, da med parlamentarnimi strankami trenutno izgubljata le Svoboda in NSi.

Prikaz razlik med doseženimi deleži v treh raziskavah, rezultati so bili objavljeni ta mesec, je takšen:

Ko gre za majhne stranke, o katerih anketira le Mediana, so nad tremi odstotki, torej blizu praga za vstop v državni zbor, Pirati in Resni.ca.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu