Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golob je kiksnil, piše Lesjak iz Dnevnika. Požar pa, da ni.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 08:36 dop

V ljubljanskem Dnevniku njihov odgovorni urednik Miran Lesjak ugotavlja, da raziskava javnega mnenja VoX populi, ki jo za ta časopis in mariborski Večer izvaja Ninamedia Nikole Damijanića, kaže, da je Golob kiksnil. Kiksnil bi naj z ravnanjem, katerega posledica je bil odstop notranje ministrice Tatjane Bobnar. Bojan Požar pa po neuradnih informacijah iz policije poroča, da Golob ni kiksnil: z nastavitvijo Darka Muženiča za šefa NPU mu je uspelo doseči cilj, ko gre za obvladovanje kriminalistične preiskave poslov GEN-I in Goloba v preteklosti. Meritev popularnosti strank Golobov kiks nakazuje le deloma. Raziskava Ninamedie se, v primerjavi z Mediano za Delo in POP TV, razlikuje po tem, da prikazuje le pet parlamentarnih strank, ostale ponujajo kot drugo in tudi zaradi tega so rezultati teh petih strank verjetno višji kot po Mediani. Izjema je Gibanje Svoboda, kjer so deleži po Ninamedii nižji. A v primerjavi z volitvami bi Golobovo stranko tudi po Ninamedii danes volilo več volivcev kot aprila.

Strašnega udarca javnega mnenja, ker Golob ustanavlja lastno varnostno službo in politično kadruje v policiji in na notranjem ministrstvu, in to, tako se zdi, na NPU zaradi tega, da bi onemogočil preiskavo samega sebe, še ni opaziti:

Po volitvah je Golob zahteval in kljub ugovorom iz notranjega ministrstva in policije, od koder so opozarjali, da imenovanje ni dopustno, ker še poteka preverjanje evropskega tožilstva, dosegel, da je bil za šefa NPU konec julija znova imenovan Darko Muženič. Evropski tožilci so preiskavo proti njemu ustavili šele novembra. Bojan Požar danes poroča, da je Muženič takoj, ko je spet prevzel vodenje NPU, prestavil kriminalista Mitja Nerata, ki je preiskoval afero Teš6 in to “kazensko” v Tacen, njegove primere pa prerazporedil skupini, ki je preiskovala Gen-I in Goloba, tej skupini pa potem zaradi domnevne preobremenjenosti odvzel primer Golob in GEN-I in ga prerazporedil k svoji pomočnici Tanji Družnik, s katero sta si tudi osebno zelo blizu. Družnikova je pred leti zbirala podpise in vodila kampanjo v njegovo obrambo, ko je bil odstavljen z vrha NPU. Za odziv na neuradne informacije Požarja, kako bi naj Golob z Muženičem nevtraliziral preiskavo samega sebe in poslov podjetja, ki ga je nekoč vodil, sem prosil policijo.

Trditev o Golobovem kiksu urednika Lesjaka se sicer predvsem nanaša na zaupanje vladi, ki je padlo 50 odstotkov, a ta meritev je nekoliko manj pomembna, saj vlad na volitvah ne volimo, izberejo jih stranke v parlamentu. Tako je Golobov kiks pojasnil Lesjak:

Podrobneje razlike med raziskavo Mediane za Delo pred tednom in Ninamedie za Večer in Dnevnik, ki nakazuje, da so volivci prepoznali Golobov kiks tudi v strankarskem delu, prikazuje ta grafika:

Deleži podpore strankam različnih raziskav, ki so jih objavili mediji, v grafikah pa jih predstavljam preračunano tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci, so takšni:

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in tudi zaradi tega, ker to omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu