Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Izredne razmere zaradi Eugenije Carl: 200.000 evrov, da bi vlada ugotovila, zakaj so cene hrane v Italiji krepko nižje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th julij 2023, 04:33 pop

Na izredni seji parlamenta po nujnem postopku vladajoči danes uzakonjajo, da morajo kmetje, predelovalci in prodajalci vladi poročati o cenah. Zakon je posledica poročanja medijev, da je povsem enaka hrana v trgovinah v Italiji bistveno cenejša kot v Sloveniji in da so cene hrane tudi sicer v Sloveniji poletele v nebo. Vlada Roberta Goloba je že uvedla sistem zbiranja podatkov o cenah košarice izdelkov v trgovinah. Od takrat nas prepričujejo, kako učinkovit je bil ta projekt, cene hrane bi se naj znižale. A uradna državna statistika kaže obratne rezultate. Še bolj nerodno za vladajoče pa je bilo, ko je za oddajo Tarča novinarka TV Slovenija Eugenija Carl pred dobrim mesecem šla kupit enake izdelke v trgovini v Italiji in Sloveniji. Pokazalo pa se je, da so enaki izdelki v Italiji bistveno cenejši. Tako:

Vlada se je odzvala tako, da je parlamentu predlagala zakon, da bi po novem zbirala še bistveno več podatkov o cenah, stroških in maržah. Kmetje, predelovalci in vsi drugih bi jo morali obveščajo o vseh svojih cenah. S tem vlada poskuša ugotoviti, kje je razlog, da cene pri nas tako hitro rastejo in da so višje kot v Italiji.

Svoje načrte, kako bodo rešili težave visokih cen v trgovinah, so opisali tako:

“S spremembo zakona se določa pravno podlago za izvedbo zbiranja in analiziranja podatkov o cenah, količinah in poreklu v verigi preskrbe s hrano ter priprave poročil za izvedbo morebitnih dodatnih ukrepov namenjenih deležnikom v verigi preskrbe s hrano. Sistem sprotnega spremljanja podatkov o cenah, količinah in poreklu bo omogočal ministrstvu, da bo lahko na daljši rok vzpostavilo transparenten sistem analiziranja podatkov v prehranskih verigah in lažje ciljno usmerjalo politiko razvoja prehranskih verig ter slovenskega kmetijstva v skladu s skupno kmetijsko politiko. Zaradi vedno večjih zunanjih vplivov kot so dvigi cen surovin zaradi ekonomskih, zdravstvenih in vojnih kriz, ki drastično vplivajo na delovanje v verigi preskrbe s hrano od kmeta do kupca je zbiranje in spremljanje podatkov o cenah, količini in poreklu vzdolž verige nujna, da lahko država hitro in učinkovito reagira in pomaga sektorjem v težavah.”

Na cene s tem še ne bodo veliko vplivali. Poskušajo šele ugotoviti, kako bi lahko. To vladno ugotavljanje, kaj se dogaja v kmetijstvu in trgovini, pa seveda ne bo poceni. Del cene za svoje ugotavljanje nameravajo prevaliti na kmete, predelovalce in trgovce, ki bodo morali sami vnašati podatke v vladno bazo podatkov, a tudi vzpostavitev in vzdrževanje te ne bo poceni. Iz vlade so ocenili, da bo še letos to stalo sto tisoč evrov, v nadaljnjih letih pa dvesto tisoč evrov za vzdrževanje informacijskega sistema. Zbiranje podatkov na cene v trgovinah verjetno ne vpliva. V Italiji cene, kolikor je vsaj znano, niso nižje, ker bi tam za to skrbeli z obsežnim vladnim zbiranjem podatkov in vladnim določanjem marž in podobnega v verigi do trgovin.

Nujni postopki odločanj in izredne seje parlamenta, čeprav se ne dogaja nič izrednega, preprečuje pa to temeljit razmislek in javno razpravo, pa so zmotili opozicijo, ki vse glasneje protestira na kolegijih predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (Svoboda), da so vladajoči z izrednimi razmerami preveč svobodni. Na podoben način kot uvajajo zbiranje podatkov o cenah koalicija na vrat na nos spreminja tudi financiranje strank, uvaja bližnjice za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov (predvsem solarne panele), podržavlja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, po nujnem postopku pa namerava uvesti celo obsežno dodatno obdavčitev za zagotavljanje skrbi za starejše.

Na proteste Janeza Ciglerja Kralja (NSi) iz opozicije proti izrednim sejam in zlorabam nujnih in skrajšanih postopkov, da bi se izognili javnim razpravam in tehtnemu premisleku zakonskih rešitev, je vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic odgovoril tako:

“Izredno sejo podpiramo. Strinjam se s predhodnikom, da je dolgotrajna oskrba še kako pomembna, pomemben pa je tudi Zakon o kmetijstvu, ki naslavlja v času draginje prehransko košarico. Naj kdo reče, da to ni pomembno. Podobna zgodba je tudi proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov in pa njihovo umeščanje. Gre za tretjo obravnavo, vemo, kaj to pomeni. Prav je, da je področje urejeno in pa vsem investitorjem pravočasno znana pravila igre, podobna pa tudi tretja obravnava Zakona o zdravstvenem varstvu in pa zdravstvenem zavarovanju.”

Danijel Krivec (SDS) je dogovoril tako:

“Ta način delovanja je zelo obremenjujoč, ne samo za poslance, predvsem tudi za zaposlene v državnem zboru. Za celo proceduro. Zdaj, ali smo v izrednih razmerah ali ne, ocenite sami. Mislim, da včasih smo, ker imamo sklice res čez noč, pa tudi zadolžitve od danes do jutri ali pa čez pet minut. Smo v nekih izrednih razmerah.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (13)

https-spletnicasopis-eu