Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada nad visoke cene hrane s še več poročanj o cenah

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd junij 2023, 11:10 dop

Vlada se je odločila nadgraditi svoj politični nadzor nad rastjo cen hrane. Po lanski košarici petnajst izdelkov, s katerimi so po trditvah premiera Roberta Goloba cene hrane v trgovinah znižali za četrtino, državni statistiki pa so ugotovili krepko rast, se je vlada zdaj odločila za širšo akcijo. Zaradi trditev o znižanju cen hrane, ko uradna državna statistika kaže, da so krepko višje, je imel premier Golob aprila precej težav, ko so poslanci na zahtevo SDS razpravljali o delu vlade. Po novem namerava vlada zbirati veliko širši nabor podatkov, o cenah bodo morali poročati pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci v celotnih verigah preskrbe s hrano.

Golob napovedal lov na dobičkarje

»Vlada bo spremljala cene po celi verigi. Verjamem, da bo odpora dosti, verjamem, da bodo kričali, kako je stvar neučinkovita. Ampak tisto, kar nas zanima, je blaginja ljudi. Ugotovili bomo, kdo v verigi ima neupravičene dobičke in ugotovili bomo, kdo ima oderuške marže, ker prostovoljni ukrepi očitno, žal, niso bili sprejeti s strani predelovalne, kmetijske in trgovske industrije. Zato bomo v to posegli.«

Robert Golob

Kot je objavila vlada so na ministrstvu za gospodarstvo Matjaža Hana (SD) in na ministrstvu za kmetijstvo Irene Šinko (Svoboda) pripravili uredbo o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov. Z ukrepom bo vlada spremljala, analizirala in kontrolirala gibanje cen proizvodov v prehranskem sektorju. Odredba bo objavljena v Uradnem listu predvidoma še danes, veljati pa bo začela 1. julija 2023 za obdobje šest mesecev, so napovedali.

Iz vlade so o tem zapisali: “Odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov je bila pripravljena na podlagi zakona o kontroli cen v sodelovanju s pristojnim ministrstvom za prehrano, to je Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Z odredbo želi vlada spremljati gibanje cen hrane in pridobiti podatke o stanju v verigah preskrbe s hrano. Odredba določa obveznost zavezancev za mesečno pošiljanje podatkov o odkupnih oziroma prodajnih ponderiranih cenah na enoto, o odkupljeni oziroma prodani količini in o poreklu kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov. Predstavniki vlade bodo v intenzivnem dialogu s ključnimi deležniki prehranske panoge iskali učinkovite načine za obvladovanje cen v prehranski verigi.”

O čem vse bo treba poročati

Zavezanci za poročanje vladi o cenah bodo:

mikro podjetja z od 500.000 evrov do 2.000.000 evrov letnega prometa,
mala podjetja z nad 2.000.000 evrov do 10.000.000 evrov letnega prometa,
srednja podjetja z nad 10.000.000 evrov do 50.000.000 evrov letnega prometa in
velika podjetja z nad 50.000.000 evrov letnega prometa.

V skladu z odredbo se bodo zbirale cene in količine ter poreklo v sektorjih žit, mesa, mleka, jajc, sadja in zelenjave. Zavezanci bodo podatke poročali v informacijski sistem ministrstva, ki ga bo vzpostavila Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Odredba bo objavljena v Uradnem listu RS s podrobnimi navodili in obrazci za poročanje v prilogah odredbe. Od kmetijskih pridelkov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenici, govejem mesu za kakovostni tržni razred A-R2, svinjskem mesu za kakovostni razred S, piščančjem mesu za prsni file in bedra perutnine vrste Gallus domesticus, nepredelanem svežem mleku, jajcih hlevske reje kategorije M in L in svežih jabolkih. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah na tono, na 100 kg oziroma 100 kosov. Od živilskih proizvodov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenični moki brez polnozrnate moke, belem, polbelem in črnem kruhu, govejem mesu s kostjo in brez kosti, piščančjem mesu s kostjo in brez kosti, svinjskem mesu s kostjo in brez kosti, posušenem, soljenem oziroma dimljenem mesu, svežem polnomastnem mleku, svežem posnetem mleku, jogurtu brez dodatkov, poltrdem siru, predpakiranih jajcih hlevske reje kategorije M in L , jabolkih, bananah, limonah, listnati solati, krompirju, čebuli in korenju. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah v kilogramih oziroma litrih.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu