Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Eritrejec, ki je uporabil nož, je bil varnostno preverjan

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th september 2018, 09:57 pop

“V primeru odločitve, da pride do trajne premestitve, policija na nacionalni ravni ob sodelovanju pristojnih partnerjev opravi varnostno preveritev. V preverjanje so poleg policije vključeni tudi drugi obveščevalno-varnostni subjekti, ki lahko prispevajo relevantne informacije. V varnostno oceno posameznikov so vključene zakonito zbrane varnostno relevantne informacije pridobljene iz policiji dostopnih evidenc (policijskih evidenc, evidenc drugih organov, ki sodelujejo pri preverjanju, Europol, Interpol), partnerskih služb ter javno dostopnih virov.” je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar odgovorila na poslansko vprašanje Dejana Kaloha (SDS) o varnostnem preverjanju migrantov, ki jih je vlada trajno preselila v Slovenijo.

Kaloh je vprašanje postavil, ker je pred mesecem 25-letni Eritrejec v Mariboru z nožem sredi noči, po drugi uri zjutraj, zabodel 20-letnega Eritrejca v prsni koš, napadel pa je še 43 letnega sostanovalca in 25-letno sostanovalko, ki sta mu pa uspela zbežati in nista bila poškodovana. Razlog za napad bi naj bilo po poročanju medijev ljubosumje, mlajši moški pa je napad preživel.  Kalohu je ministrica zagotovila, da policija varnostno preveri tudi tiste, ki nezakonito sami pridejo čez mejo. Evidenc, koliko in kakšna kazniva dejanja po državi zadnja leta zagrešijo migranti, policija ne vodi in jih nima.

Vprašanje je poslanec SDS postavil, ker so številni Eritrejci iz Italije v državo prišli po mednarodnih dogovorih vlade, da bo pomagala Grčiji in Italiji. Statistike o tej pomoč so takšne:

Od februarja, ko sem naredil preglednico, se je položaj le rahlo spremenil, država je julija dodatno sprejela še 21 sirskih beguncev iz Turčije po dogovoru na zasedanju Evropskega sveta junija 2015 in po dogovora EU Turčija iz aprila 2016.

Celotni odgovor notranje ministrice Kalohu je takšen:

  1. Ali slovenska policija prav vse migrante, ki pridejo na naše ozemlje, še vedno varnostno pregleda in preveri? Kakšne so preventivne aktivnosti na tem področju?

Na podlagi prvega odstavka 51. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije smejo policisti pri opravljanju policijskih nalog opraviti varnostni pregled osebe, če je glede na okoliščine mogoče pričakovati njen napad ali samopoškodbo. V postopkih z migranti so te okoliščine praviloma podane in takrat policisti opravijo varnostni pregled. V policijskem postopku se tudi vse tujce preveri tako v nacionalnih, kot tudi v mednarodnih evidencah, do katerih ima slovenska policija dostop.

  1. Ali slovenska policija predhodno pridobi iz Europola oz. s strani tujih institucij podatke o morebitni kriminalni preteklosti migrantov, preden jih naseli po stanovanjih po Sloveniji?

Policija sodeluje pri varnostnem preverjanju kandidatov oz. podatkov posameznih kandidatov za premestitev, ki jih identificirajo in s katerimi opravijo intervjuje že italijanski in grški državni organi ter Evropski azilni podporni urad (EASO). V primeru, da policija ugotovi, da obstajajo utemeljeni razlogi, da kandidat za premestitev predstavlja grožnjo za nacionalno varnost ali za javni red ali da obstajajo izključitveni razlogi, pa policija s pisno obrazložitvijo zavrne takšnega posameznega kandidata. V primeru odločitve, da pride do trajne premestitve pa policija na nacionalni ravni ter ob sodelovanju pristojnih partnerjev opravi varnostno preveritev. V preverjanje so poleg policije vključeni tudi drugi obveščevalno-varnostni subjekti v Republiki Sloveniji, ki lahko prispevajo relevantne informacije. V varnostno oceno posameznikov so vključene zakonito zbrane varnostno relevantne informacije pridobljene iz policiji dostopnih evidenc (policijskih evidenc, evidenc drugih organov, ki sodelujejo pri preverjanju, Europol, Interpol), partnerskih služb ter javno dostopnih virov.

  1. Ali slovenska policija vodi posebno statistiko za kriminaliteto povezano z migracijami? Če da, kaj izkazuje ta statistika za zadnja tri leta (2015 – 2017) in za tekoče leto (2018) oz. koliko kaznivih dejanj so storili migranti v tem obdobju?

Policija ne vodi statističnih podatkov o kaznivih ravnanjih migrantov, pač pa le podatek o državljanstvu oseb, obravnavanih zaradi kaznivih dejanj in prekrškov. Policija vodi evidenco kaznivih dejanj, v okviru katere je vodeno tudi kaznivo dejanje »Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države« po 308. členu Kazenskega zakonika, ki kaže trend povečanja števila kaznivih dejanj iz tega področja. Prilagamo tabelo o številu kaznivih dejanj za zahtevano obdobje. Poudarjamo, da policija nima zakonske podlage za vodenje evidence kaznivih ravnaj migrantov.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu