Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Presenečenje: Vlada SMC zavrača alkoholni predlog poslancev SMC

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th april 2017, 12:08 dop

Ta teden je postregel z novim dosežkom vladnih politikov. Vlada, ki ji večino v državnem zboru zagotavlja 46 poslancev SMC in Desusa, je sporočila, da zavrača predlog liberalizacije prodaje alkohola, ki so ga podpisali najpomembnejši poslanci prav teh dveh vladnih strank.

Koalicijski poslanci so predlagali, da bi na športnih prireditvah država spet dovolila prodajo piva in vina.

Prvi odzivi na to zamisel so bili, da je predvolilna.

Vlada proti vodjem koalicije

 

Med podpisniki liberalizacije prodaje alkohola ni šestih poslancev najmanjše koalicijske stranke: SD.

»To je neprimerno in v nasprotju s temeljnimi javnozdravstvenimi usmeritvami naše države,« je vlada zavrnila predlog večine koalicijskih poslancev, prvi ga je podpisal Jani Möderndorfer (SMC), ob njem pa še 26 poslancev SMC in trije iz SD.

Trije pomembni podpisniki predloga, da bi pivo in vino vrnili na stadione: Dragan Matić, Milan Brglez in Mitja Horvat Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Med podpisniki predloga, ki ga vlada tako ostro zavrača, so tudi najpomembnejši in najuglednejši poslanci SMC in Desusa, denimo vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik sveta SMC Dragan Matić, predsednica odbora za finance Urška Ban (SMC), predsednik mandatno volilne komisije Mitja Horvat (SMC),  pa tudi vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša in nekdanji odlični košarkar Peter Vilfan, ki je po volitvah k Desusu prestopil iz Zavezništva Alenke Bratušek.

[wp_ad_camp_1]
Marca so vodje poslanskih skupin  SMC, Desus, SD, ZL in NSi že odločili, da bo parlament o liberalizaciji prodaje alkohola na športnih prireditvah glasoval po skrajšanem postopku, ki omogoča odločitev še pred začetkom poletja.

Svoje mnenje poslancem, kakšna bi morala biti ureditev, lahko predstavite v anketi:

[socialpoll id=”2427130″]

Möderndorfer je ukinitev prepovedi prodaje alkohola na športnih prireditvah predlagal že drugič.

Gantar: Če mi ne razumemo, kdo bo?

Prvič je to storil še kot opozicijski poslanec v začetku mandata, takrat so bili ostro proti iz ministrstva za zdravje, pa tudi pomembni politiki obeh največjih vladnih strank: SMC in Desus.

Predsednik odbora za zdravje Tomaž Gantar (Desus). Foto: Peter Jančič

Poslanskega predloga ni podpisal nekdanji minister za zdravstvo Tomaž Gantar (Desus), ki vodi odbor za zdravje. Ta odbor bo o predlogu spremembe ureditve razpravljal pred državnim zborom. Leta 2015, ko so poslanci podoben predlog že zavrnili, je Gantar ocenil: To s financiranjem športa nima velike zveze. Uslugo delamo čisto nekomu drugemu. (…) Če člani odbora za zdravstvo ne bi videli škodljivosti predloga, potem res težko pričakujemo od večine ljudi, da bodo razumeli, da govorimo o nečem, kar nam krajša življenje, povzroča večje obolevnosti, tragedije v družinah, v družbi in da moramo iti kvečjemu v obratni smeri.

Vlada: Škodljivo in neprimerno

Vlada je ta teden povzela, da bi poslanci SMC in Desusa spet omogočili prodajo in ponudbo alkoholnih pijač na športnih prireditvah in uvedli tudi dovoljenja za ponudbo in prodajo tovrstnih pijač na takšnih javnih prireditvah, da bi povečali financiranje športnih organizacij.

 

Vlada predlog zavrača, ker
“ne podaja izčrpne ocene administrativnih in drugih stroškov, ki bi jih imela tovrstna ureditev za državne organe, organe nadzora in same organizatorje javnih prireditev, kot tudi za gostince. Novost bi tudi prispevala k povečevanju števila prodajnih mest in s tem k dostopnosti do alkohola ter povečevanju tvegane in škodljive rabe alkohola med prebivalci, kar bi vodilo k večjim zdravstvenim, družbenim in ekonomskim posledicam. Povečevanje finančnih sredstev, s katerimi razpolagajo športna društva preko spodbujanja prodaje alkoholnih pijač na športnih prireditvah, je neprimerno in v nasprotju s temeljnimi javnozdravstvenimi usmeritvami naše države,” so ocenili ministri.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu