Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Varovanje Goloba in Gabrove na Siciliji je državo stalo 8.800 evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd maj 2023, 07:47 dop

Iz kabineta predsednika vlade so v posebnem sporočilu za javnost zaradi številnih novinarskih vprašanj razkrili, da je dopustovanje Roberta Goloba s Tino Gaber čez prvomajske praznike državni proračun stalo 8.800 evrov. Toliko je država plačala za stroške varovanja premiera v tem času, varovanju se predsednik vlade, so pojasnili iz vlade, ne more odpovedati. Preostale stroške zase in za svojo uradno spremljevalko je predsednik vlade plačal sam. Od soproge Jane Nemec Golob se premier ločuje od decembra.

Goloba ne varujejo običajni varnostniki, ki so dosedanje šefe vlad. Zaradi nezaupanja v običajno policijo, ki varuje druge najvišje predstavnike države, ima Golob posebno službo, ki je v generalnem sekretariatu vlade ustanovljena le zanj. Premier je trdil, da bi naj to posebno službo ustanovil zaradi objave posnetkov, kako so ga na prvi poti v Bruselj spremljali otroci, kar je bila neresnica, saj so se pogovori o ustanovitvi začeli veliko prej.

O tej novi službi so na policiji, kot se je pokazalo ob konfliktu z nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in nekdanjim v.d. direktorjem policije Boštjanom Lindavom, imeli resne strokovne pomisleke, njen glavni zagovornik pa je bil Miloš Njegoslav Milović, ki je policiji znan, ker je v kazenskih postopkih. Preiskovali so ga. Vlogo Milovića pri reorganizaciji varnosti v vladi je premier Golob, ko je odgovarjal na vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča o dogajanju v parlamentu zamolčal in skrival. Pozneje pa je Golob zatrdil, da Milovića za usluge ni nič plačal in tudi nihče drug ne. Kar se je tudi pokazalo za neresnico.

Po poti v Bruselj so mediji zaradi afere s plačilom stroškov za otroke Aleksandre Pivec zahtevali dokazila, da je pri Golobu vse čisto in iz vlade so objavili dokazila, da je Golob za stroške letalskih vozovnic za mlajšega sina in polnoletno hči v Bruselj plačal 1.690 evrov, za stroške treh nočitev v hotelu pa 1.644 evra. Račune je urad za komuniciranje (Ukom) objavil na spletni strani.

Za posebno policijo zase je Golob pozabil načrtovati denar v državnem proračunu, zaradi česar so lani morali prerazporejati denar:

Celotno pojasnilo o tokratnih stroških povezanih s počitnicami premiera je takšno:

“Pojasnilo o zasebnem potovanju predsednika vlade v času prvomajskih praznikov

V zvezi z nekaterimi novinarskimi vprašanji, vezanimi na zasebno potovanje predsednika vlade dr. Roberta Goloba v času prvomajskih praznikov, objavljamo naslednje pojasnilo.

Varnost varovanih oseb, kot je veljalo tudi za vse dosedanje predsednike vlad oziroma varovane osebe, se zagotavlja skladno z veljavnimi predpisi.
Skladno s 6. členom Uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, je oseba, ki opravlja funkcijo predsednika Vlade Republike Slovenije, po določitvi standardne stopnje varovanja varovana po drugi stopnji.

Za razliko od varovanih oseb, ki jih policija varuje po tretji stopnji (npr. predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, podpredsednika Vlade Republike Slovenije, če to narekuje ocena ogroženosti, ministra, pristojnega za zunanje zadeve itd.), ki se lahko za čas zasebnega potovanja ali drugih osebnih razlogov pisno odpovejo osebnemu varovanju (in so v teh primerih varovani z drugimi ukrepi varovanja), se predsednik Vlade Republike Slovenije osebnemu varovanju ne more odpovedati niti v času zasebnega potovanja.

Varovanje predsednika vlade je v času zasebnega potovanja izvajalo, glede na dane razmere, le nujno potrebno število varnostnikov. Točnega števila varnostnikov ob upoštevanju taktično-operativnega vidika varovanja ne moremo razkriti.

Sporočamo tudi, da je stroške zasebnega potovanja poravnal predsednik vlade sam. Stroški varovanja v višini 8.808 EUR pa so bili kriti iz državnega proračuna.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu