Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Plačila Miloviću: Je Golob lagal ali le ni povedal vsega?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd maj 2023, 08:39 dop

S sedmimi pogodbami, oziroma aneksi, je GEN-I, ko ga je vodil Robert Golob, plačeval Miloša Milovića, je informacijska pooblaščenka potrdila za portal N1. Da je Golob v preteklosti plačeval Milovića ni veliko presenečenje. Je pa, kako so javnosti iz vlade in državnih podjetij prikrivali ta plačila. Razkrivanje nakazil sem začel v Spletnem časopisu po tem, ko je Golob v parlamentu poslancu SDS Žanu Mahniču zagotovil, da Miloviću ni nič plačal za nasvete ob nastajanju vlade o posebni varnostni službo posebej za Goloba. Milovića “nihče ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje,” je v parlamentu še zagotovil šef vlade. Obe trditvi sta se izkazali najmanj za nepopolni. Miloviču so v preteklosti plačevali številni, tudi Golob. Veliko.

Se je Golob zlagal ali le ni povedal vsega?

Ker je precej neverjetno, da bi podjetnik Miloš Milović za Goloba in njegove ministre delal povsem zastonj, sem s pomočjo aplikacije Erar decembra lani preveril, ali so Milovićevemu podjetju kaj plačevali iz vlade ali državnih institucij. Pokazalo se je, da je Milovićevo podjetje od države in državnih podjetij dobilo 562.666 evrov plačil. Da Golob ni povedal vsega, je bilo jasno že takrat. Dilema pa je ostala, koliko so ga plačala še državna podjetja, ki niso vključena v Erar in koliko je Miloviću iz GEN-I v preteklosti plačeval osebno Golob kot direktor GEN-I. Tista plačila pa so, kot je znano, še prav posebej skrita.

Hitro se je pokazalo, da je bilo nakazil precej več kot jih pokaže Erar. Ob nakazilih iz vladnega urada za migrante v času Mira Cerarja in Marjana Šarca v višini 200.000 evrov, 70.000 evrov iz notranjega ministrstva, iz Energetike Ljubljana 50.000, iz Komunalnega podjetja Velenje 52.000, iz Holdinga Slovenskih elektrarn 35.000 evrov, je na račun Milovićevega podjetja, kot je pokazalo dodatno preverjanje portala N1, Elektro Ljubljana plačalo še 308.000 evrov za svetovanje in to v času, ko je to podjetje vodil Andrej Ribič. Ribič je pozneje z Golobom ustanavljal Gibanja svoboda in vodil tudi volilni štab te stranke. Kaj je Milović za ta denar delal ni jasno. Iz GEN-I pa so odločno zavračali vsako informiranje javnosti, koliko so še oni plačali Miloviću. Na prošnjo, naj mi posredujejo podatke o plačilih Miloviću mi najprej sploh niso odgovorili. Po pritožbi informacijski pooblaščenki pa so odgovorili tako:

“Spoštovani, navezujemo se na vašo prošnjo za informacije, posredovano po e-mailu dne 13. 12. 2022, ter na dne 3. 1. 2023 prejet Poziv v postopku dostopa do informacij po Zmed (številka 09020-1/2023/2). Skladno s pozivom informacijskega pooblaščenca vam na vašo prošnjo za informacije v postavljenem roku sporočamo, da se družba GEN-I, d.o.o., zaradi varstva osebnih podatkov ne more opredeljevati do vprašanj, ki se nanašajo na morebitno sodelovanje s posameznimi fizičnimi osebami, kot gre razumeti vašo posredovano prošnjo za informacije. V primeru opredeljevanja družbe do tovrstnih vprašanj oz. podajanja tovrstnih informacij bi šlo na strani družbe za kršitev predpisov s področja varstva osebnih podatkov, ki jih je družba dolžna spoštovati. Zahtevane informacije oz. zastavljena vprašanja sočasno ne predstavljajo  informacij javnega značaja. S spoštovanjem, Služba za marketing in odnose z javnostmi.”

Vprašanje so v GEN-I razumeli le kot prošnjo za pojasnila o sodelovanju s fizični osebo Milovićem. Vprašanje se je, seveda, nanašalo na vsakršno poslovno sodelovanje (plačila), torej ne le na morebitne honorarje Miloviću kot zasebniku, ampak tudi na morebitna plačila za svetovanje Miloviču kot samostojnemu podjetniku ali kot podjetniku preko podjetja VPS Svetovanje. Odgovor je bil izmikanje. Po zavračanju vsakih pojasnil javnosti GEN-I slovi. Gre za državno podjetje, ki ima monopol za preprodajanje elektrike proizvedene v edini nuklearki, ki je tudi v državni lasti.

Kdo vse je pod mizo še dobival denar?

Po prejemu odgovora iz GEN-I sem jih poklical na telefonsko številko, ki so jo navedli v dopisu, da bi se pogovorili in odpravili morebitne nejasnosti pri vprašanju, ki sem jim ga postavil in da bi GEN-I zagotovil podpis svojega odgovora. Kot že v preteklosti telefona v GEN-I ni dvignil nihče in ne vračal klicev.

So pa s postopkom pred informacijsko pooblaščenko vztrajali iz N1 in včeraj poročali o razpletu:

“Podjetje VPS Svetovanje, katerega solastnik in direktor je Miloš Njegoslav Milović, bivši policijski specialec in varnostnik nekdanjega premierja Janeza Drnovška, je med novembrom 2013 in oktobrom 2017 sklenilo sedem pogodb oziroma aneksov s podjetjem Gen-I, ki ga je v tem času vodil sedanji predsednik vlade Robert Golob.” Iz N1 pa so zapisali še:

“Koliko denarja je na podlagi sedmih pogodb oziroma aneksov, sklenjenih med novembrom 2013 in oktobrom 2017, ko je bil predsednik uprave Robert Golob, dobilo iz Gen-I, pa zaenkrat še ostaja skrivnost. Urad informacijske pooblaščenke, preko katerega smo Gen-I zaprosili za pisno dokumentacijo o njihovem sodelovanju z Milovićevim podjetjem, je namreč zavrnil možnost našega vpogleda v to dokumentacijo z argumentom, da Gen-I v tem času ni bilo podjetje s prevladujočim vplivom države.”

Podobno se je lani potrdila zgodba Siol.net, ko sem ga še vodil, po pritožbah informacijski pooblaščenki, da je Golob s podjetjem Vesne Vuković sklenil več pogodb in aneksov, niso pa potrdili, da je temu podjetju tudi nakazal najmanj 103.000 evrov. Posredovanje točnih informacij so zavrnili, češ da bi naj GEN-I ne bil podjetje, v katerem bi država imela prevladujoč vpliv.

Oznaka, da država ni imela prevladujočega vpliva v GEN-I, je nenavadna, ker ni znano, da bi GEN-I bil v tem času v pretežni lasti zasebnikov in tudi to ne, kdo bi ga naj kupil in pozneje prodal. Zdi se, da so v času levosredinskih vlad, minister za gospodarstvo je bil Zdravko Počivalšek, temu podjetju ta status omogočili, da so si tam lahko delili plače in nagrade mimo omejitev, ki veljajo za podjetja v pretežni državni lasti in da so lahko po tihem in brez nadzora kanalizirali državni denar na različne naslove po državi, Balkanu in morda tudi drugod.

Vesna Vuković in Miloš Milović sta najbrž le manjši del mozaika.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu