Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Predvolilno medijsko ustvarjanje javnega mnenja o SDS, LMŠ in SD

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th oktober 2018, 10:11 pop

Javno mnenje je dober mesec dni pred lokalnimi volitvami ponorelo, bi lahko sklepali po rezultatih raziskave agencije Ninamedia, po kateri so bolj leve stranke nenadoma dramatično bolj popularne, SDS pa bi naj precej izgubila. Povsem drugačne rezultate pa je hkrati pokazala raziskave agencije Mediana, katere rezultate je objavilo Delo. Po tej ostaja SDS daleč spredaj in se je celo nekoliko vzpela, kakšnega dramatičnega vzpona LMŠ in SD in Levice pa niso zaznali. Rezultate raziskave Ninamedie sta v nedeljo in včeraj objavila TV Slovenija in časopis Dnevnik.

Razlik razumno skoraj ni mogoče pojasniti

Po raziskavi Ninamedie, rezultati te agencije so velikokrat v primerjavo z drugim nagnjeni precej v levo, bi se naj nenadoma dramatično povečala popularnost Liste Marjana Šarca (LMŠ) in SD Dejana Židana, nekoliko pa tudi Levice Luke Meseca, strmoglavila pa je celo pod rezultat na volitvah poslancev SDS Janeza Janše. Ta stranka sicer tudi po tej raziskavi ostaja najmočnejša, a zaostanek LMŠ in SD je le še nekaj odstotnih točk. Kako dramatične so razlike, ponazori dejstvo, da po Mediani LMŠ in SD tudi v seštevku njuni rezultatov ostajata krepko za SDS. Tako velike razlike med dvema hkrati opravljenima raziskavama javnega mnenja je nemogoče razumno pojasniti.

Rezultatov raziskav, ki sta ju naredili Ninamedia za TVSLO in Dnevnik in Mediana za Delo, primerjalno prikazuje tako, da sem upošteval le za stranke opredeljene volivce. Neopredeljene sem razdelil sorazmerno deležem, ki so jih zbrale stranke. To omogoča primerjavo med raziskavami in z volitvami:

Nenavadnost velikih razlik dober mesec pred volitvami dodatno pokaže primerjava z rezultati raziskav zadnjega pol leta, ki kažejo trende. Prikazani so rezultati Ninamedie za TVS, Mediane za POPTV, volitev, čisto zadnji pa so rezultati raziskave Mediane za Delo:

 

Iz grafike je razvidno nenavadno odstopanje dober mesec pred volitvami, ki je skorajda povrnitev na razmerja moči med strankami aprila, torej dober mesec parlamentarnimi volitvami, ko so bili rezultati Ninamedia podobno nekam sumljivi. Takrat so nenadoma ugotovili, da je SD Dejana Židana celo najbolj popularna med vsemi strankami. SDS Janeza Janše pa je bila po rezultatih tiste raziskave celo na tretjem mestu, prehitela jo je tudi LMŠ Marjana Šarca, ki je bila v tistem času sicer močna tudi po Mediani. Volitve so dober mesec pozneje pokazale povsem drugačna razmerja moči. Ta izkušnja uči, da je modro biti zelo previden pri vrednotenju rezultatov in medijskih objav v času pred volitvami, ker je povsem mogoče, da gre tudi za poskuse vplivanja na javno mnenje.

Razlike tudi pri majhnih

Raziskavi Ninamedie in Mediane se pomembno razlikujeta tudi pri majhnih strankah. Ninamedia ponuja anketiranim nabor le parlamentarnih strank, Medianin nabor je širši. Po Ninamediji zadnje mesece SNS Zmaga Jelinčiča skoraj nikoli ne doseže štiriodstotnega praga, po Mediani skoraj vedno.  Tudi tokrat je tako. Mediana (z modro barvo) prikazuje vse stranke, ki so na volitvah poslancev zbrale več kot odstotek. Med temi je tudi SLS, ki jo vodi nov predsednik Marjan Podobnik, ki pa ostaja daleč od praga:

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu