Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Neresnice Goloba: Ne varujejo ga kot Drnovška in razlog niso posnetki otrok

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th december 2022, 02:23 pop

Premier Robert Golob je v parlamentu včeraj ponavljal, da je zase ustanovil posebno službo za varovanje po nasvetu nekdanjega varnostnika Janeza Drnovška Miloša Milovića na način kot je to bilo že urejeno v času Janeza Drnovška, za to pa naj bi se dokončno odločil, ko so mediji (Bojan Požar) objavili posnetek njegovih otrok, ko je bil na prvem obisku v Bruslju. Nič od tega ni najbolj res. Drnovšek ni imel lastne službe v generalnem sekretariatu vlade, ki bi ga varovala, Golob pa jo je začel ustanavljati veliko pred prvim obiskom v Bruslju, kamor sta ga spremljala dva otroka, mladoletni sin in polnoletna hčer. Za letalske polete in hotelske nočitve obeh otrok je Golob, kot se je pokazalo po preverjanju medijev, plačal 3.334 evrov.

Ali verjamete, da je Robert Golob lastno varnostno službo zahteval zaradi objave posnetka premiera z otrokom Bojana Požarja?

Loading ... Loading ...

Policija: Pri Drnovšku ni bilo tako

Že pred včerajšnjimi poslanskimi vprašanji Golobu so iz policije opozorili, da v času Drnovška varovanje ni bilo urejeno s posebno varnostno službo v generalnem sekretariatu vlade kot si jo je zdaj ustanovil Golob. Tako so zapisali:

“Moramo pa poudariti, da se z utemeljevanjem, da gre pri organizaciji novonastale službe za enak koncept, kot je bil uporabljen pri varovanju nekdanjega predsednika vlade dr. Janeza Drnovška, ne moremo strinjati. Organizacija tedanje službe se je razlikovala v temelju, saj varnostniki, ki so takrat varovali dr. Janeza Drnovška, niso bili premeščeni nikamor, niso postali del kabineta predsednika vlade, temveč so ostali zaposleni na CVZ oz. Uradu za varnost in zaščito, kot se je takrat imenoval, ki je bil del Policije in neposredno odgovoren notranjemu ministru. Trenutna skupina za varovanje predsednika vlade pa je bila začasno premeščena iz Policije, ki ji za svoje delo ne odgovarja več. Prav tako pri njenem izboru, ki bi moral potekati na podlagi najvišjih strokovnih meril, Policija ni sodelovala.”

Policija se je odzvala tudi na trditve, da je razlog reorganizacije, ker so se ob poti premiera v Bruselj v medijih pojavili posnetki njegovih otrok. Posnetek je objavil Bojan Požar. Tako:

Na TVS je sinoči že poslanec SDS Žan Mahnič opozoril, da je v.d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav v svojem poročilu o Golobovih političnih pritiskih povzel, da je bil 3. junija ob devetih prvi sestanek glede te spremembe, naslednji pa 9. junija. To je bilo pred Golobovim obiskom v Bruslju, ki je bil konec tistega meseca, o čemer so mediji veliko poročali zaradi afere z Aleksandro Pivec pred tem, ki so ji s TVS očitali, da ji je stroške za nočitev otrok plačal gostitelj občina Izola. Ker so mediji zaradi tega zahtevali dokazila, da je tudi pri Golobu vse čisto, so iz vlade morali objaviti, da je Golob za stroške letalskih vozovnic za mlajšega sina in polnoletno hči v Bruselj plačal 1.690 evrov, za stroške treh nočitev v hotelu pa 1.644 evra. Račune je urad za komuniciranje (Ukom) tudi objavil na spletni strani.

Iz policije pa so o fotografijah Goloba in njegovih otrok, ki so se takrat tudi pojavile v medijih, že v torek zapisali:

“V enem od prvih odzivov v javnosti na obtožbe o političnih pritiskih na delo policije je bil kot temeljni razlog za ustanovitev nove Službe za varovanje predsednika vlade izpostavljeno domnevno nezaupanje predsednika vlade do policistov varnostnikov. Argument je temeljil na očitku, da se je v medijih pojavila fotografija otroka varovane osebe, ter na pavšalnih in nepotrjenih obtožbah o odtekanju informacij.

Naj pojasnimo, da policisti varnostniki skrbijo za varovanje varovanih oseb, to pa ne pomeni, da lahko komur koli prepovedujejo fotografiranje varovane osebe in oseb, ki se nahajajo ob njej, ko se te znajdejo na javnem kraju. Tega ni mogoče preprečiti, saj bi to zahtevalo hermetično zaprtje vseh javnih krajev, kjer se varovana oseba pojavlja, kar ni niti smiselno niti realno mogoče. Zato očitek, da si zaradi tega dogodka slovenski policisti varnostniki ne zaslužijo zaupanja, kaže na popolno nepoznavanje dela in pristojnosti policistov varnostnikov.”

Celotno izjavo policije si lahko preberete tukaj: Na pavšalne in krivične ocene o delu slovenskih policistov varnostnikov ne pristajamo – odziv

Vlogo Milovića zadnje dni preverja tudi komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki pa je precej nenavadno sestavljena, ker so v njej le poslanci NSI in vladnih strank.

Več o razlogih, da pravega opozicijskega nadzora ni, lahko preberete tukaj:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu