Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mimo proračuna: Golob za svoje varnostnike našel 134.000 evrov, skrival pa vlogo Milovića

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th december 2022, 09:53 dop

Za plače, povračila stroškov, druge prejemke in materialne stroške, povezane z delom policistov pri izvajanju varovanja, je vlada včeraj iz proračuna notranjega ministrstva na generalni sekretariat vlade prerazporedila, kot so zapisali, “približno 134 tisoč evrov”. Gre za stroške nove službe za varovanja premiera in njegove družine. O tej novi službi so na policiji, kot se je pokazalo ob konfliktu z notranjo ministrico Tatjano Bobnar in v.d. direktorjem Boštjanom Lindavom, imeli resne strokovne pomisleke, njen glavni zagovornik pa je bil Miloš Njegoslav Milović, ki je policiji znan, ker je v kazenskih postopkih. Preiskovali so ga. Vlogo Milovića pri reorganizaciji varnosti v vladi je premier Golob prejšnji mesec, ko je odgovarjal na vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča, poslancem zamolčal in skrival.

So napak načrtovali, ni bilo mogoče načrtovati?

Prerazporeditve denarja so konec leta običajne, če oblast slabo načrtuje porabo ali mora poplačati stroške, ki jih ni bilo mogoče načrtovati. Tokrat pa, tako se zdi, ne gre za nič od tega. O ustanavljanju nove varnostne službe za premiera poslancev septembra, ko so z rebalansom popravljali državni proračun, niso posebej obvestili, čeprav so priprave reorganizacije potekale. Težava je dva meseca in pol pozneje, ker zaradi tega denarja pri generalnem sekretariatu vlade za te namene ni. Ali vsaj ni dovolj.

Z rebalansom so proračun generalnemu sekretariatu vlade septembra krepko povišali. A nova Golobova policijsko varnostna enota ni omenjena. Postavke zanjo ni opaziti. Kako so pred dobrima dvema mesecema poslanci popravili proračun generalnega sekretariata vlade prikazujem grafično, prikazan je tudi včerajšnji dodatek:

Podrobnejše so bile postavke in spremembe takšne:

Najbolj so povečali postavko za “varovanje tajnih podatkov”. Za milijon. Postavke za specialno enoto za varovanje Roberta Goloba pa v rebalansa ni opaziti in ni jasno, na kateri del generalnega sekretariata so včeraj prerazporedili denar. Zadnja desetletja se s policijsko dejavnostjo v generalnem sekretariatu vlade niso ukvarjali. Tudi to, da je vlade včeraj zapisala, da prerazporejajo “približno 134 tisoč evrov” je nekoliko nenavadno. Državni proračun se s približnimi vsotami ne dopolnjuje.

Golob: Seveda ima ministrica moje zaupanje

Premier Robert Golob in (zadaj desno) Tatjana Bobnar Foto:DZ/Matija Sušnik

V parlamentu je, da premier ustanavlja zase posebno varnostno službo, novembra opozoril Žan Mahnič (SDS), ko je premiera vprašal, ali s tem izraža nezaupanje v slovensko policijo in notranji ministrici Tatjani Bobnar. Goloba je vprašal še, ali pozna Miloša Milovića, v kakšnem odnosu je z njim, ali je Milović neuradno zadolžen za varovanje premiera in ali se vzpostavlja para obveščevalna služba? Mahnič je opozoril, da je proti Miloviću leta 2015 specializirano državno tožilstvo vložilo obtožnice zaradi potencialno fiktivnega posla hčerinskega podjetja Slovenskih železnic. Leon Kostiov in Nihad Bešić sta bila pravnomočno obsojena, proti Miloviću pa postopek še poteka, s prstom pa je v njem pokazal na svoje nekdanje delodajalce v odvetniški družbi Čeferin, ki so vplivali na posameznike, kot so tožilec Boštjan Jeglič, šefica Petrola Nada Drobne Popović, je povzel Mahnič in dodal še, da je Milović na sodišču trdil tudi, da je denar iz fiktivnega posla šel v gotovini neposredno v roke Aleksandra Čeferina.

Golob je Mahniču odgovoril:

“Seveda ima ministrica moje zaupanje. Mogoče nima vašega. In to zaupanje, ne samo moje, ampak koalicije, je bilo tudi demonstrirano prejšnji teden na glasovanju.”

Premier je opozoril še, da je za varovanje politikov generalni sekretariat vlade skrbel že v času vlade Janeza Drnovška in da vzpostavlja sistem, ki je nekoč že deloval. Nadaljeval je, da so policisti premeščeni v generalni sekretariat, kjer opravljajo naloge, določene z zakonom in uredbo, uredba o tem je bila potrjena na vladi, ker uredbe ne more sprejeti predsednik vlade sam, prenos iz policije na generalni sekretariat vlade pa je nekaj popolnoma normalnega in stvar interne organizacije delovanja vlade. “V ničemer se ni spremenilo ne število varnostnic in varnostnikov, niti se niso v ničemer spremenile njihove naloge. Vse ostaja enako. Zato je kakršnokoli, ampak kakršnokoli sprenevedanje o tem, da gre za vzpostavitev vzporednega sistema, ki ga Slovenija še ni videla, navadna laž,” je bil oster Golob.

Mahnič znova: Ali poznate Milovića? Kak je vajin odnos?

Žan Mahnič (SDS) Foto: DZ

Mahnič, ki je bil sekretar za nacionalno varnost v prejšnji vladi, pa je vztrajal, da pozna kar nekaj ljudi, ki delajo na področju varnosti in so razočarani, ocenjujejo pa, da vse kadrovske poteze glede varovanja premiera vodi Milović in da si je nekaj ljudi pred penzijo tudi dobro postlalo. Mahnič je to pojasnil tako: zaposleni so v generalnem sekretariatu vlade, vendar je v skladu z dogovorom policija dolžna zagotavljati materialno-tehnična sredstva. Mahnič je nadaljeval: “Policistom so obljubljali 45. plačni razred, nekaterim inšpektorjem celo 50. (…) Obljubljene so bile neomejene nadure, vendar se tukaj že zapleta. In pa, kar je zanimivo, ministrica in Boštjan Lindav naj bi temu nasprotovala.”

Mahnič je še opozoril, da je od časov Drnovška minilo dve desetletji in vztrajal, da Golob ni odgovoril ali pozna Milovića in kakšen je njun odnos.

Golob se mu je izmaknil tudi, ko je odgovarjal drugič. Povedal je: “Ne, gospod Milović ni v ničemer, na nobeni funkciji, ni imenovan, še manj zaposlen, za moje varovanje ne skrbi. Za moje varovanje skrbi služba, ki je za to pooblaščena in je zaposlena na generalnem sekretariatu vlade. Še enkrat, gospod Milović ni zaposlen, niti ne skrbi…”

Da Milovića premier pozna in da je Milović imel vlogo, pa kaže pisno poročilo Lindava, ki povzema, kako je Milović sodeloval v pogovorih konec avgusta o nastanku posebnih Golobovih varnostnikov, ko opozarja tudi:

Kakšna je bila vloga Milovića, pa bolj podrobno kaže ta del pisanja Lindava (pod črnino prikrivajo priimek Milović):

Celotni pismo Lindava lahko preberete tukaj:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu