Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sestreljen hiperzvočni Kinzhal, pri Bahmutu zagorel še eden T-90M

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th maj 2023, 11:11 dop

Poveljnik zračnih sil Ukrajine Mykola Oleschuk je potrdil informacije v medijih, da je ukrajinska enota zračne obrambe z ameriškim sistemom Patriot nad Kijevom sestrelila rusko hiperzvočno raketo Kh-47 Kinzhal (Bodalo). Zgodilo se je 4. maja. Te sedem metrov dolge rakete lahko dosežejo tudi več kot dvanajstkratno hitrost zvoka in so eno od novih strateških orožij, s katerimi se je pred štirimi leti pohvalil Vladimir Putin. Med drugim so v Rusiji trdili, da jih z doslej obstoječimi sistemi protizračne obrambe, tudi najmodernejšimi na Zahodu, ni mogoče sestreliti. Ruska vojska je prve dobila leta 2017. Kot kaže so v Rusiji podcenili sposobnosti sistemov Patriot. Sestreljeno raketo je izstrelil MiG-31K iz ruskega zračnega prostora. Prve informacije o sestrelitvi so bile takšne.

Ta rakete lahko ruska vojska izstreli tudi iz bombnikov TU-22M3. Ukrajinci so trdili, da jim je uspelo sestreliti takšno raketo že v januarju letos, a je bilo o tem nekaj dvomov, ker je bilo pri tem v bloku, ki je bil zadet, več ranjenih, ena oseba pa je umrla. Te rakete, na katere je mogoče namestiti tudi nuklearne konice, so bile razvite za uničevanje letalonosilk, v vojni z Ukrajino pa jih Rusija uporablja za uničevanje skladišč orožja, infrastrukturnih in tudi civilnih ciljev. 

Ko gre za spopadanje z izstrelki je CNN zadnje dni poročal, da imajo Ukrajinci težave s poslabšano učinkovitostjo sistemov HIMARS, ki so z izjemno natančnostjo in veliko mobilnostjo lani spremenili razmerje moči na bojiščih. Ruska vojska bi se naj prilagodila in deloma preselila “tarče” izven dosega tega sistema, hkrati pa bi naj z elektronskimi motilci tudi zmanjšali natančnost zadetkov. To, da poskušajo zaradi tega Ukrajinci onemogočiti motilce, bi lahko bil eden od razlogov, zakaj je bilo zadnje mesece uničenih veliko ruskih elektronsko radarskih sistemov. Postali so pomemben cilj.

Hkrati bi naj Američani tudi izpopolnjevali sistem vodenja v teh raketah, da bi preprečili elektronsko motenje.

V medijih je veliko pozornost zadnje dni pritegnil vodja zasebnega vojaškega podjetja Wagner Jevgenij Prigožin, ki je ponovno nad trupli svojih vojakov besnel, da mu rusko obrambno ministrstvo ne pošilja dovolj streliva, zaradi česar ima v Bahmutu strašanske izgube. Napovedal je celo, da se bo ta teden umaknil s svojo vojsko iz mesta. Bahmut poskušajo Rusi neuspešno osvojiti že devet mesecev. Napade zdaj tudi Prigožinova vojska še stopnjuje.

Kako dobro iz Moskve zalagajo Prigožina, se je zadnje mesece pokazalo, ko so se njegove enote v Bahmutu postavljale z rabo najsodobnejšega tanka T-90M, ki jih še najboljše enote ruske vojske težko dobijo. V teh dneh so Ukrajinci objavili posnetek še enega takšnega tanka, ki so ga uspeli uničiti. Ni jasno, ali so ga upravljali “muzikantje”, kako na ruski strani tudi poimenujejo plačance iz skupine Wagner.

Pred vojno bi naj ruska vojska imela več kot 600 takšnih tankov, a dejansko uporabnih bi naj bilo okoli 400. Okoli desetino jih je ruska vojska v Ukrajini doslej že izgubila. Deloma so uničeni, nekaj jih je ukrajinska vojska celo zaplenila. Okoli 50 teh tankov je po poročilih medijev ruska vojska zadnje mesece imela v bližini Bahmuta, kjer so varovali strateško pomembne prometne povezave za oskrbo vojske.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu