Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Putin ne popušča. Ali lahko zmaga?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th december 2023, 08:41 dop

Ruska vojska pred zimo nadaljuje samomorilske napade na več koncih fronte črte. Enega od takšnih napadov kaže video posnetek, kako sta ob že uničeni koloni poskušala prodreti dve oklepni vozili za prevoz pehote. Hitrejše vozilo, na vrhu so vojaki, verjetno niso v vozilu zaradi strahu pred minami, od zgoraj zadane izstrelek. Rešetka, ki so jo zavarili za zaščito pred droni, ni pomagala. Vozilo je uničil ameriški ročni protitankovski sistem Javelin 148, ki je eno od orožij, ki je spremenilo potek vojne. Kličejo ga tudi Sveti Javelin. Drug oklepnik je nekoliko v ozadju skoraj hkrati zapeljal na mino in podobno končal kariero. Večji del kolone ruskih oklepnikov na posnetku pa je bil uničen že prej in se več ne premikajo.

Kot kaže pa so si Rusi pa sami sestrelili še enosedežnega dvomotornega Su-25. Najprej so poročali, da bi naj sestrelili ukrajinskega, a je pozneje kanal povezan z ruskimi zračnimi silami predstavil manj slavno različico uspeha protizračne obrambe, da so že spet svojega.

Javeline vojaki izstrelijo z razdalje do dveh kilometrov (novejše verzije do 2,5 kilometra) in jih pozneje ni več treba usmerjati (ustreli in pozabi), kar omogoča hiter umik protioklepne enote na varno. Možnost napada od zgoraj je posebej učinkovita, ker so oklepniki praviloma od zgoraj slabše zaščiteni. Raketa se pri napadu od zgoraj povzpne 150 metrov visoko. Pri neposrednem napadu pa leti do 60 metrov visoko. Po napadu Rusije na Ukrajino je Nato Ukrajincem poslal tisoče teh natančnih protitankovskih izstrelkov, s katerimi je bilo uničenih več sto ruskih oklepnikov. Imeli so pomembno vlogo, da ruski vojski ni uspelo zasesti Kijeva in da so rusko vojsko, ki je veliko večja od ukrajinske, ustavili tudi na drugih delih fronte. Ameriško obrambno ministrstvo je ocenilo, da je od prvih 112 teh raket sto zadelo cilj. Po teh prvih polomih se je ruska vojska prilagodila in se je uspešnost sistema znižala. “Sveto” orožje lahko najdemo celo na twitterju z veliko sledilci:

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je včeraj ponovno objavilo številke z neverjetno visokimi številkami onesposobljenih ruskih vojakov in tudi oklepnikov, ki so posledica takšnih neuspešnih samomorilskih poskusov ruske vojske prodreti na različnih delih fronte. Ruska vojska že nekaj časa dnevno izgublja po več kot tisoč vojakov in več deset oklepnikov, kar bi bile za večino vojsk povsem katastrofične števila.

Ruska vojska pa kljub tem velikanskim izgubam resneje ne napreduje, ji je pa ponekod uspelo ponovno zavzeti ozemlja, ki so jih prej že osvobodili Ukrajinci. Posledica ruskih napadov pa so povsem uničena mesta in naselja, ki jih “osvobajajo”. Ukrajinci medtem od Zahoda prevzemajo modernejše vojaške sisteme, tokratno zimo bodo pričakali z boljšo protizračno obrambo, več droni, a še vedno z velikim minusom, ko gre za spopade v zraku in iz zraka. Prva zahodna letala bodo ukrajinsko nebo začela varovati prihodnje leto. Ko gre za pomoč so nadpovprečno veliko prispevale baltske in nordijske države, pa Poljska in Češka. Zaradi velikosti države in vojske pa kot posamična država največ ZDA pred Nemčijo.

Zdi se, da na ruski strani Vladimir Putin s svojo elito še verjame, da lahko spopad dobi in obdrži večino vojaško zasedenih ozemelj, na katera naseljuje ljudi iz Rusije ali celo dodatna ozemlja, ki jih je v Ukrajini že anektiral, a še ne zasedel z vojsko, ki so jo ustavili tudi Sveti Javelini. V Rusiji za zdaj ni videti možnosti, da bi se mu kdo upal upreti, možnosti, da mu vojaško uspe (kot mu je v preteklosti že v drugih sosednjih državah), da z brutalno silo pridobi še dodatna ozemlja, pa bodo večje, če bi mu s propagando in na druge načine uspe ustaviti vojaško pomoč Ukrajini največjih držav Zahoda.

Za zdaj ne kaže na to.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu