Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

T-90M v peklu Bahmuta, Armat ni, so pa Leopardi v ruski domišljiji

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th april 2023, 09:04 pop

V Bahmutu, štiri petine bi ga naj že okupirala ruska vojska, še potekajo najbolj srditi spopadi na fronti. Ob zasebni vojski Wagner je Rusija v zavzemanje mesteca vključila tudi svojo redno vojsko. To kažejo tudi posnetki tanka T-90M, kako strelja na ulici tega mesta. Muzikanti, kot Rusi opisujejo plačance privatne Putinove vojske Wagner, do teh tankov brez ruskega obrambnega ministrstva in redne vojske ne morejo. Prva poročila, da se v okolici Bahmuta »muzikanti« borijo tudi s T-90M, so bile objavljene konec decembra lani. T-90M je najmodernejši tank, ki ga ruska stran uporablja v Ukrajini. Boljši bi naj bili le T-14 Armate, a ti tanki so verjetno le predstava za javnost, dejansko bi naj bili neuporabni zaradi številnih napak in jih ruska vojska zaradi tega ne prevzema in ne uporablja v spopadih. Kdaj v zadnjih dneh je posnetek T-90M v Bahmutu nastal, ni povsem jasno.

O Armatah na spletnih omrežjih kroži šala, da se ne umikajo niti v najbolj brezupnih položajih, ker so nepremične. V Bahmutu ruska vojska močno obstreljuje dele mesta, kjer so še Ukrajinci in zavzema dodatne stavbe, objavljenih pa je bilo več posnetkov, kako tvegano je to, ko raznese velike stavbe in se porušijo, ker so bile minirane. Ukrajinci s tem povzročijo dodatne velike žrtve med prodirajočimi ruskimi vojaki, porušene visoke stavbe pa so pozneje neuporabne za ostrostrelce in druge ruske enote.

Ob modernem tanku T-90M so se na spletu pojavili tudi posnetki, da je ruska vojska začela uporabljati predpotopne T-55. Da te prevažajo iz skladišč, je znano že dalj časa, a so z ruske strani pojasnjevali, da je namen razgradnja ali pa obsežna nadgradnja teh tankov in ne streljanje na fronti. Vlada Roberta Goloba je 28 jugoslovanskih inačic teh tankov M-55S lani poslala Ukrajini.

Te tanke smo podedovali iz časov Jugoslavije, sredi 90 let prejšnjega stoletja v času ministra za obrambo Jelka Kacina so jih začeli modernizirati, potem pa so jih leta 2006 “konzervirali”. Upokojili. Lani pa poslali v Ukrajino, kamor bi po prvih dogovorih še iz časa vlade Janeza Janše morali iti modernejši in za tankiste varnejši M-84. 

Po spletnih omrežjih krožijo sporočila, kako bi naj ruski vojaki opazili in celo že zajeli prvi nemški tank Leopard, a sporočila celo na ruski strani sprožajo predvsem posmeh, ker manjka kakršenkoli dokaz. Denimo, vsaj fotografija.

Med zanimivejšimi novicami je, da so Nemci Poljakom dovolili, da Ukrajini pošljejo pet reaktivcev MIG-29, ki so ostali iz časov, ko je bil vzhodni del Nemčije pod nadzorom Moskve in je uporabljal ta letala. Nemška vojska je Poljski te Mige-29 podarila leta 2004, štirinajst so jih začeli uporabljati, zamenjali so še starejše Mige-21. Po letu 2008 je imela Poljska v Evropi največ uporabnih Migov-29, skupaj več kot 30. Nekaj teh svojih Migov-29 je Poljska modernizirala in posodobila v skladu z Nato standardi. Poljska je bila prva med evropskimi državami, ki je Ukrajini te reaktivce (v prvi pošiljki štiri) že podarila.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu