Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pašek Šetinčeva podtaknila SDS, da so proti Đorđeviću zaradi priimka

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:19 pop

Koalicija je v mandatno volilni komisij Miodraga Đorđevića, ki je v preteklosti že kandidiral za šefa vrhovnega sodišča, evropskega sodnika in tudi za ustavnega sodnika, a vsakič propadel, državnemu zboru predlagala za šefa vrhovnega sodišča po Damijanu Florjančiču, ki mu izteka mandat. Da je ustrezen kandidat je glasovalo 11 poslancev, proti pet. Pred odločanjem je bilo precej polemik, Mojca Pašek Šetinc (Svoboda) je opozicijski SDS očitala celo, da Đorđevića ne podpirajo zaradi imena in priimka, očitala pa jim je tudi, da o pišejo grozne stvari o kandidatu v “svojih” medijih. Predsednica MVK Janja Sluga (Svoboda) je zavrnila proteste iz SDS proti ravnanju, ko nekdanja novinarka in urednica poslancem te stranke podtakne, da so avtorji trditev novinarjev in jim podtakne tudi nacionalizem, češ da kandidata zavračajo zaradi priimka. Ocenila pa je Sluga celo, da so poslanci SDS zadnji, ki smejo kaj govoriti o sodnikih. Iz SDS so opozarjali, da novinarski članki v medijih, ki jih nekdanja urednica TVS Pašek Šetinčeva povezuje s SDS, niso delo poslancev SDS in da je s podtikanji nacionalizma drugim Pašek Šetinčeva sama nacionalistka, Jože Tanko (SDS) pa je opozoril, da so o Đorđeviću kritično pisali tudi v Šetinčevem Dnevniku, Slugi pa predlagal, da naj opozicije niti ne vabi na seje, če ne smejo niti govoriti.

Janja Sluga (PS Svoboda) Foto: DZ/Matija Sušnik.

Đorđević je bil zadnja tri leta podpredsednik vrhovnega sodišča, na ta položaj pa ga je po številnih zapletih izvolila koalicija Marjana Šarca. Predlagal ga je še pravosodni minister vlade Mira Cerarja Goran Klemenčič, a je kandidatura takrat v parlamentu obstala. Klemenčičeva državna sekretarka je bila Đorđevićeva intimna partnerka Tina Brecelj, s katero ima dva otroka. Zadnja leta Brecljeva vodi piar vrhovnega sodišča. Zaradi pisanja o težavah s precej živahnim sinom, ki ga ima Đorđević z Brecljevo, na osnovni šoli Poljane, je posamezne medije vplivni par v preteklosti prijavil celo policiji, čeprav si niso izmišljali. Kot podpredsednik vrhovnega sodišča je Đorđević nasledil vrhovno sodnico Nino Betteto, s katero je bil pred tem poročen, z njo ima hčerko. Vrhovna sodnica Bettetova je, ko se je konec leta 2016 iztekel mandat Branku Masleši, kot podpredsednica vodila vrhovno sodišče, dokler leta 2017 za predsednika ni bil izvoljen Damijan Florjančič, ki se mu mandat izteče februarja. Če Đorđević prihodnje tedne ne bo izvoljen za predsednika, bo v podobnem položaju kot nekoč Bettetova. Vrhovno sodišče bo vodil v vsakem primeru. V postopku izbiranja je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan Đorđeviću povedala, da ne uživa popolne podpore koalicije, menda, ker je prestar. A si je pozneje premier Robert Golob premislil in zagotovil, da Đorđevića podpirajo tudi v Gibanju svoboda. V parlamentu se bo danes prvič pokazalo, ali bo podpora koalicije popolna. Še bolj pa, ko bo glasoval državni zbor. Za izvolitev Đorđević potrebuje 46 glasov poslancev, glasovanje bo javno.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in njen državni sekretar Igor Šoltes Foto: DZ

Za vodenje vrhovnega sodišča lani najprej dvakrat sploh ni bilo kandidata. V tretje pa je kandidiral le Đorđević, ki pa bo čez tri leta dopolnil 70 let in bo s tem izgubil sodniški mandat in tudi pravico voditi vrhovno sodišče. Mandat šefa vrhovnega sodišča je šest let. Pri izvolitvi za podpredsednika vrhovnega sodišča je imel Đorđević nekaj težav tudi, ker smo v medijih opozorili, da je v preteklosti delal za tujo vlado (Makedonsko) in imel v tem času zamrznjen sodniški mandat v Sloveniji, kar je nekoliko sporno.

Več o tem zapletu lahko preberete v povezanem članku:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu