Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poslanci predlagajo: Več denarja za Svobodo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th junij 2023, 08:41 dop

Za 164.474 evrov bi poslanci na letni ravni zmanjšati dotacije strankam, ki niso prišle v parlament, a jih je volil vsaj odstotek volivcev. Če bi novosti obveljale takoj, bi bila ob 21.846 evrov letno Vesna Urše Zgojznik, ob 21.299 SNS Zmaga Jelinčiča, ob 21.263 Naša dežela Aleksandre Pivec, ob 20.721 evrov Pirati Boštjana Tavčarja. Največ denarja, ki ga dobivajo najmanjše stranke, pa bi se prelilo k Svobodi Roberta Goloba. Vodja poslanske skupine te stranke Borut Sajovic je tudi prvi podpisnik predloga spremembe zakona o političnih strankah. Sprememba majhnih strank v resnici ne bo prizadela takoj. Predlagana je prehodna določba, da bi novosti na področju dotacij obveljale z naslednjimi volitvami. Za zdaj pri manjših strankah torej še ni razlogov za paniko. Za velike stranke pa je predlagana še vrsta sladkorčkov, ki pa bi obveljali takoj.

Pred desetletjem, ko je vlado vodila Alenka Bratušek (takrat PS in SAB, danes Svoboda) so poslanci odločili, da bodo namesto desetine četrtino celotne vsote za dotacije delili v enakih zneskih med vse stranke, ki jih je volil vsaj odstotek volivcev. Preostanek pa v odvisnosti od števila volivcev. Sprememba je bila zelo donosna za najmanjše stranke. Nad spremembo pa takrat ni bila preveč navdušena velika SDS, ki je izgubila na račun majhnih. Zdaj bi vrnili staro delitev. Položaj je danes drugačen: daleč največja stranka je Svoboda. A obveljalo bi z naslednjimi volitvami, za katere razpleta ni mogoče predvideti. Delitev denarja bi, če preračunamo na razplet lanskih volitev, spremenili tako:

Vse preračune sem opravil sam in niso uradni podatek. Če bo novost obveljala šele z naslednjimi volitvami, bodo vsote, ker so odvisne od števila glasov volivcev posamezni stranki, seveda drugačne.

Nekoliko drugačno podobo pokaže, če upoštevamo, da sta se LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenke Bratušek združili v Svobodo in s tem je Golobova stranka dobila njune dotacije. Namesto 109.100 evrov pa bi Svoboda zaradi te “izgube” pri LMŠ in SAB pridobila le 79.788 evrov. Za vse stranke so podatki, če upoštevamo še združitev, takšni (s klikom lahko vse grafike povečate):

Zakaj so predlog spremembe zakon o političnih strankah ob poslancih Svobode podpisali tudi poslanci SD, NSi in Levice, pa tudi ni težko ugotoviti. Če bo sprememba uzakonjena, bodo lahko iz parlamenta na račune svojih strank na bolj preprost način nakazali več denarja, ki ga tam dobijo za strokovno pomoč poslancem in po novem strankam za to tudi ne bo več treba zagotavljati nobene strokovne pomoči poslancem. Ta novost bo obveljala takoj, če bo uzakonjena. Več kot ima stranka poslancev, več denarja za strokovno pomoč dobi. Po veljavni ureditvi lahko Svobodi Sajovic nakaže največ polovico celotne vsote za njegovo poslansko skupino, po novem bi lahko 70 odstotkov. V lanskem letu so po podatkih iz letnih poročil največ denarja za strokovno pomoč nakazali iz SDS, ki je bila do volitev stranka z daleč največ poslanci. Od volitev je to Svoboda.

Obe bolj levi stranki, Levica in SD, v letnih poročilih trdita, da lani nista preusmerjali denarja za strokovno pomoč na račune svojih strank. A to pri Levici ni čisto res. Da si niso nič nakazali, so prikazali tako:

Aplikacija Erar pa pokaže, da so si nakazali 14.000 evrov. Sicer tik pred novim letom in bodo morda to v letno poročilo vključili šele za letos.

Drugače je pri stranki SD, kjer tudi v aplikaciji Erar ni takšnih nakazil. Kar je, ker je ta stranka vsaj po podatkih v letnem poročilu finančno največji bolnik, presenetljivo.

V predlogu spremembe zakona je še nekaj sladkorčkov za stranke, dobile bodo, denimo, lahko višje popuste kot doslej, ko so bili ti praktično prepovedani, da bi pravnim osebam preprečili financiranje kampanj in strank na ta način.

Celoten predlog sprememb je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu