Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Izjava ZNP ob dnevu svobode tiska in odstop Mamića

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 02/05/2018)

“Vsako leto lahko ob svetovnem dnevu svobode medijev poslušamo številne visokoleteče parole o poslanstvu, ki ga imajo mediji v demokratični družbi; ter še številnejše izraze zaskrbljenosti nad težkim položajem novinarjev in drugih medijskih ustvarjalcev, za katerega se običajno krivi zunanje dejavnike, kot so: neustrezen sistemski okvir, politika s težnjo po nadzorom nad mediji, lastniki z izključno pridobitnimi motivi, ki gredo na rovaš kakovosti…. Vsi ti dejavniki so seveda vredni pozornosti. Vendar pa se ni mogoče izogniti odgovornosti samih medijskih protagonistov za problematično stanje v medijih,” je podpredsednik ZNP Matevž Tomšič zapisal v v izjavi za javnost ob 3. maju, svetovnem dnevu svobode medijev.

Izjavo je poslal Tomšič, predsednik ZNP Tino Mamić je namreč odstopil, ker namerava kandidirati za poslanca na junijskih volitvah poslancev. Do izvolitve novega predsednika Združenje vodi podpredsednik Tomšič. Mamić bo kandidiral za Listo novinarja Bojana Požarja v “primorskih” okrajih: v okraju Ilirska Bistrica in Ajdovščini. Ajdovščina velja za desnici naklonjen okraj, v državnem zboru sta od tam Eva Irgl (SDS), ki je dosegla najboljši rezultat, in Jernej Vrtovec (NSi), ki je dosegel tretjega.

Izjavo objavljam v celoti:

Izjava ZNP ob dnevu svobode medijev

“Svoboda medijev je neločljivo povezana s človekovo svobodo kot eno glavnih vrednot, na katerih temelji moderna zahodna civilizacija. V okvir te svobode namreč sodi možnost posameznika, da javno izraža svoja prepričanja, ne da bi bil za to izpostavljen nevarnosti represivnih posegov s strani oblastnikov. Na voljo pa mora imeti tudi ustrezne kanale, da lahko svoje misli posreduje čim širšemu krogu ljudi. V sodobni družbi je namreč večina informacij, ki jih pridobimo, posredovana preko množičnih medijev. Zato je ustrezna informiranost ljudi možna le ob odprtem in pluralnem medijskem prostoru in ob medijskih ustvarjalcih, ki so na visoki profesionalni ravni. Brez tega je tudi demokratično politično življenje resno okrnjeno.

Vsako leto lahko ob svetovnem dnevu svobode medijev poslušamo številne visokoleteče parole o poslanstvu, ki ga imajo mediji v demokratični družbi; ter še številnejše izraze zaskrbljenosti nad težkim položajem novinarjev in drugih medijskih ustvarjalcev, za katerega se običajno krivi zunanje dejavnike, kot so: neustrezen sistemski okvir, politika s težnjo po nadzorom nad mediji, lastniki z izključno pridobitnimi motivi, ki gredo na rovaš kakovosti itd. Vsi ti dejavniki so seveda vredni pozornosti. Vendar pa se ni mogoče izogniti odgovornosti samih medijskih protagonistov za problematično stanje v medijih in posledično upadanje zaupanja vanje.

Tako nizka stopnja pluralnosti slovenskega medijskega prostora, ki predstavlja njegovo dolgoletno stalnico, kjer se določena stališča sistematično protežirajo, druga pa zapostavljajo ali celo izločajo, ni zgolj posledica zunanjih pritiskov. Sami medijski ustvarjalci so (pre)pogosto voljni sodelavci političnih in ekonomskih centrov moči, katerim sekundirajo pri manipulacijah z dejstvi. Zato je tudi njihova zasluga, da slovenski mediji še vedno ne opravljajo svoje demokratične funkcije tako, kot ji jo morali.”

Podpredsednik ZNP Matevž Tomšič

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu