Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Molk vlade o reaktivcih. Česa se bojijo novinarji?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th september 2023, 06:20 pop

Iz vlade in kabineta premiera še ni nobenega pojasnila, zakaj so se avgusta, ko je bil čas počitnic, dramatično povečala nakazila za najeme letal podjetjema Janez Let in Flycom in kam vse sta s temi najetimi letali potovala Robert Golob (Svoboda) in Tanja Fajon (SD). Neverjetno rast stroškov za najeta letala sem s pomočjo aplikacije Erar razkril v ponedeljek.

Zvečer so mi iz vlade na vprašanja o veliki rasti potovanj z zasebnimi letali le odgovorili. Več o tem lahko preberete tukaj: GOLOB SI ZASEBNE POLETE PLAČUJE SAM. JE PA DRŽAVA PLAČALA VRNITEV IZ GRČIJE

Pred tem je časopis Finance junija letos razkril, da bo premierov kabinet letali podjetij Janez Let in Flycom najemal, ker mu vladnega reaktivca Falcona pogosto zasedeta Urška Klakočar Zupančič in Nataša Pirc Musar, rednih letalskih linij iz Brnika pa je malo. V medijih je bilo junija objavljeno pojasnilo Golobovega kabineta, da bi lahko bil strošek v dveh letih 120.000 evrov in da tudi ta vsota ne bo nujno porabljena. Portal N1 je to, denimo, objavil tako:

Samo avgusta je kabinet premiera za najeme letal pokuril 73.800, pa je zadnji teden pokazala aplikacija Erar KPK. Če upoštevamo še 22.200 evrov, ki jih je plačalo zunanje ministrstvo in 14.900, ki so jih pri Golobu plačali v začetku septembra, so porabili že 110.900 evrov. Poročanja medijev, kakšni bi lahko bili stroški, so bila torej dramatično zavajanje.

Vsa plačila kabineta premiera zadnja leta za najeme letal so bila takšna:

Podatki, ki jih objavljam, so nanašajo na plačila in ne na datume in kraje poletov, ti podatki namreč s pomočjo aplikacije Erar niso dostopni. Sem pa vlado zaprosil za podrobnejše podatke. Bojan Požar je medtem postavil vprašanje, ali je premier z najetim letalom morda letel tudi na Otok Lošinj na počitnice in se začudil, zakaj v številnih medijih o razkritju Spletnega časopisa o nenavadnem povečanju stroškov Goloba za polete z najetimi letali nič ne poročajo. Odgovor o molku novinarjev je sicer verjetno preprost: strah jih je, da jih bo Golob depolitiziral in ne bo več denarja iz oglasov državnih podjetij, da jim bodo, če ima država vpliv, zamenjali direktorje in urednike, v parlamentu pa jih bo začela preiskovati Mojca Pašek Šetinc s svojimi preiskovalci do vlade kritičnih medijev, ki jih označujejo za “Janševe”.

Bolj verjetno kot potovanje na hrvaško obalo je, da se je z najetim letalom Golob vrnil iz morja takoj po poplavah. A, dokler iz vlade ne pojasnijo, za kaj so bila potovanja, so to vse le ugibanja.

Bo pa premier zanesljivo moral podrobneje odgovoriti tudi vodji poslanske skupine SDS Jelki Godec, ki mu je o dramatični rasti stroškov postavila poslansko vprašanje, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa ga tokrat ni prepovedala kot je to v preteklosti ob vprašanjih Godčeve storila že večkrat. Nazadnje, denimo, vprašanje o veganstvu in zdravilnih učinkih, ki bi jih naj odpoved mesu in mesnim izdelkom imelo na zdravje predsednika vlade, ki opravlja tudi vlogo ministra za zdravje. Golob je namreč povedal, da bi si naj s prehodom na veganstvo pozdravil astmo.

Na posnetku je Robert Golob z uradno spremljevalko Tino Gaber, ko se rokuje z Aleksandrom Čeferinom na dobrodelni prireditvi za odpravljanje škode po poplavah:

Robert Golob z Aleksandrom Čeferinom in Tino Gaber Foto: KPV
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu