Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vojska je spet dobila poveljnika: Miho Škerbinca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

V vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki je vodenje sil Slovenske vojske spet prevzel brigadir Miha Škerbinc, ki ga je prejšnji obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) odstavil po skonstruirani aferi, ker je svojim sodelavcem govoril o zdravju zdaj že bivše načelnice generalštaba Alenke Ermenc. Erjavec je pozneje Škerbincu očital tudi, da bi naj na vaji na Počku naši vojaki z ameriškim premočno in predolgo v noč streljali, kar je povzročilo nejevoljo med domačini. Očitke je Škerbinc zanika, o vsebini vaj se je z vojsko ZDA dogovorilo ministrstvo in ne on.

Da je bilo ravnanje ministra in obveščevalne službe ob Škerbincu hudo nenavadno, je ugotovila komisija za nadzor obveščevalcev, ki jo je vodil zdaj obrambni minister Matej Tonin.

Poveljnik slovenske vojske Miha Škerbinc in obrambni minister Matej Tonin Foto: MO

Škerbinc je ob prevzemu vodenja vojske povedal, da se zaveda se, da je vodenje sil prevzel v zelo zahtevnem času, v katerem je vojska eden izmed najpomembnejših podpornih elementov nacionalno varnostnega sistema.

Zato bo delovanje sil organiziral tako, da bo omogočalo učinkovito, vzdržno in pričakovano podporo državi pri preprečevanju širjenja novega virusa in obvladovanju nastale situacije. Pripadnicam in pripadnikom sil je postavil tri prednostne naloge. Skrbeti morajo za svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih ter tako ohranjati vzdržnost zmogljivosti, ki bodo ob morebitnem zaostrovanju epidemije postale glavni podporni element države pri obvladovanju krize. Nujno je tudi tvorno sodelovati in podpirati civilno zaščito ter ukrepe nove vlade v okviru celostnega pristopa države k reševanju nastale situacije.

Minister za obrambo Matej Tonin se je dosedanjemu poveljniku brigadirju Milanu Žurmanu zahvalil za dobro opravljeno delo. Tonin je oceni, da je s ponovno postavitvijo brigadirja Škerbinca na vrh vojske odpravljena krivica. Poleg tega, pa se je po njegovem mnenju, brigadir Škerbinc v preteklosti izkazal v raznih operativnih akcijah, ko je bilo potrebno soočanje z naravnimi nesrečami. Prepričan je, da jim bo zdaj, ko se od Slovenske vojske veliko pričakuje, skupaj uspelo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu