Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Areh: Odjuga, posnetek padca cenzuriran

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:21 pop

Na Arehu na Pohorju je na več kot 1250 metrih sneg včeraj naglo izginjal. Termometer je bil na deset stopinj. Plusa. Odjuga. Popolnoma drug svet kot pred dvema tednoma v Ratečah, ki so na manj kot tisoč metrov, kjer je bilo ledeno hladno. Minus 12 opoldne. Pozneje še bolj. Snega je bilo dovolj. Tekaška proga urejena. Naprave za alpsko smučanje pa so v Kranjski gori in tam okoli še mirovale.

Na Arehu so smučarske naprave delovale, tekaška proga pa je bila ponekod že na robu. Zaradi hude odjuge. Bilo je, kot povsod na Štajerskem, sonce. Dodatno je topilo sneg.

S cenami za tiste, ki tečejo, na Arehu ne komplicirajo. Če je na Ratečah za odrasle 6 evrov, za otroke in seniorje štiri evre, je na Pohorju cena enotna: pet evrov. Informacija, da se to plača v hotelu Areh, pa je netočna. Zastarela ali prezgodnja. V hotelu ni mogoče plačati nič.

Hotel že dolgo slovi po tem, da propada in ne dela. Zdi se, da ga morda celo preurejajo. A so še bolj na začetku. Morda bo nekoč tam mogoče spet kaj kupiti. Trenutno ni. Prostori, kjer je mogoče plačati karto, smučarsko opremo in popraviti, če je kaj narobe, so nekoliko pod hotelom v manjši stavbi.

Gospod, ki je prodajal karte, je opozoril, da tekaška proga zaradi toplote ni najboljša. Da je ponekod komaj še prevozna. S smučmi. Da je precej mokro in ponekod zunaj tudi zemlja, so opozarjali tudi tekači, ki so se vračali. Ker sem v teku na smučeh popoln začetnik, je to bila dobra vest. To pomeni, da proga ni hitra. S tekaškimi smučmi se je precej težje in bolj boleče ustaviti kot z alpskimi. Sploh, če gre navzdol. Sneg je bil na najlepšem delu takšen:


Za tiste, ki Areha ne poznajo, hudih strmin na progi za tek ni. Nekaj manjših vzponov in spustov pa je in, kot se spodobi, sem se na spustu, ker je šlo prehitro, ustavil. Hitro. Posledice niso bile najboljše. Mokro in blatno je bilo. Povrhu se je s tekaškimi smučmi precej težko pobrati. Posnetkov tega dogajanja in dela proge ne bom objavil. So stvari, ki jih v medijih prikrijemo. Cenzuriramo. Pa tudi nimam posnetkov padca. Ko padaš, ne fotografiraš. In tudi drugi ne smejo.

Niti ni bil edini tak dogodek.

Če bo odjuga še malo, bo morda bolje počakati, da se vreme obrne in spet zapade sneg. To velja v primeru, če ste rahločutni za smuči. Sicer je pa, če je snega dovolj in je sonce, Areh skoraj raj.

Z izjemo hotela, ki ni niti podoben raju. In padca. Kar je pa cenzurirano.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu