Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo dodatno zavarovanje veliko dražje? Stroški so se zelo zvišali, a…

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:44 pop

Ali so bodo premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja krepko povišale, še ni jasno. S predstavniki zavarovalnic Vzajemna, Triglav in Generali se je danes sestal minister za zdravje Daniel Bešič Loredan, ki je izvedel, da so se stroški dramatično povišali in da zavarovalnice menijo, da je podražitev upravičena. Za vlado pa je podražitev neupravičena.

Pogovor in ugotovitve so iz ministrstva opisali tako:

Na ministrstvu za zdravje je danes potekal sestanek  s predstavniki zavarovalnic Vzajemna, Triglav in Generali, ki so ministru pojasnjevali, zakaj je napovedani dvig premije dopolnilnega zdravstva upravičen. Rezervirana sredstva, ki jih je Vlada RS z interventnim zakonom namenila za opravljanje storitev, so po izračunih zavarovalnic praktično porabljena. V skladu s trendi produktivnosti, ki se dvigujejo in presegajo oziroma so vsaj na stopnji iz leta 2019, je pričakovati, da bodo potrebna sredstva z njihove strani bistveno višja, kot je količina pobrane premije, so pojasnili. »Za vladno stran je dvig premij neupravičen. Moramo pa na vladi opraviti aktivnosti in analize, preveriti podatke in tok denarja od leta 2019 do danes, da ocenimo realno stanje,« je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. »Vsi skupaj smo ugotovili, da so se stroški v zdravstvenem sistemu zvišali bistveno bolj, kot smo pričakovali. Drugo dejstvo je, da nadzora nad ustreznostjo izplačevanja zavarovalnice nimajo,« je dodal in poudaril, da morajo zdaj poiskati skupno pot iz nastale situacije. Po ministrovih besedah dogajanje dokazuje, da je še kako nujno preoblikovanje obstoječe oblike dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je v Evropi in tudi v zavarovalnem sistemu nekaj posebnega. »Dobro je to, da obstaja interes vseh strani, da do dviga premije ne pride. Kako pa bomo to storili v tem trenutku težko rečem. Vsekakor pa moramo stopiti na stran ljudi, saj je dvig za deset evrov na mesec za marsikoga previsok.«

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu