Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prevoz cepiv v BiH, ker pri nas ni interesa za cepljenja, bo stal 120.000 evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:43 pop

Število odkritih okužb s covidom v državi še kar raste. V Evropi smo ob Franciji že povsem na vrhu. Vlada pa je včeraj, ker pri nas ni zanimanja za cepljenje, podarila cepiva Bosni in Hercegovini (BiH). Prevoz cepiv bo stal 120.000 evrov, so sporočili. Iz vlade so donacijo pojasnili tako: “Ker v Sloveniji že dalj časa ni interesa za cepljenje proti covidu-19 in posledično ostajajo znatne količine neporabljene, bo Republika Slovenija, po zaprosilu pristojnih organov BIH, preko mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite donirala cepivo proizvajalca BioNTech/Pfizer, v količini 31.680 odmerkov in Moderna, v količini 20.400 odmerkov.”

Grafika Covid sledilnika, ki kaže, da smo po številu odkritih okužb med najbolj uspešnimi (najbolj okuženimi) državami v EU, je takšna:

Vlada je pomoč BiH, kjer je odkritih okužb trenutno veliko manj kot pri nas, pojasnila še tako:

“Poleg spoštovanja osnovnih higienskih in zaščitnih ukrepov je za učinkovito naslavljanje pandemije covida-19 pomembna tudi precepljenost svetovne populacije. Dostop do učinkovitih, kakovostnih in varnih cepiv proti COVID-19 je na globalni ravni edina realna možnost za upočasnitev in zaustavitev širjenja okužb, zmanjšanje umrljivosti in razbremenitev zdravstvenega sistema.”

Interaktivna grafika Covid sledilnika po državah, ki se tudi osvežuje, je takšna:

Vlada je tudi pooblastila ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana za podpis pogodbene dokumentacije med Slovenijo, BiH in družbama BioNTech/Pfizer in Moderna, za izvedbo donacije.

Okvirni stroški prevoza med Slovenijo in BIH bodo znašali približno 120.000 evrov, pri čemer bo ministrstvo za zdravje zagotovilo sredstva za plačilo v višini približno 30.000 evrov, preostanek sredstev zagotovi Evropska komisija, so pojasnili iz vlade.

Ker sem prejel nekaj vprašanj, ali vsota ni morda napačna, objavljam celotno sporočilo vlade, ki jo navaja.

Dnevna statistika, ki kaže precejšen porast okužb, ki smo ji priča že dalj časa, grafiko objavlja sledilnik Covid-19, po podatkih NIJZ (obliko pogleda lahko tudi spremenite), je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu