Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Umrl je umetnik in pisatelj Andrej Ajdič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd december 2022, 12:12 pop

V 86 letu starosti se je poslovil slovenski umetnik Andrej Ajdič, akademski slikar, grafik in kipar, rojen 1937 leta v Laškem. Po študiju na dunajski Akademiji za uporabno umetnost se je leta 1961 vrnil v Slovenijo. Ajdič je napisal zanimivo knjigo o tem, kako je bil izbrisan iz slovenske kulture. V knjigi opisuje, kako je srečal Adolfa Hitlerja in Josipa Broza, kako je razstavljal v stavbi nemškega parlamenta, ko je nastala slovenska država. Pove pa tudi, zakaj je imel hudo slabo mnenje o slovenskih medijih, novinarjih in tudi komunistih, ki so tu vladali pred osamosvojitvijo in pozneje.

Njegova dela hranijo številni svetovni muzeji in galerije, med njimi Muzej Albertina na Dunaju, Biblioteca Civica v Milanu, Nacionalna biblioteka v Washingtonu, Vatikanski muzej, Muzej sodobne umetnosti Beograd, Galerija Motte Genova in drugi.

Leta 1983 je bil izvoljen za člana L’ACCADEMIA D’EUROPA, leta 1991 pa mu je Dunajska Akademija podelila častni naziv Magister Artium.

Njegovo izjemno delo je tudi več kot 6 metrov visoka skulptura v bronu »Vstajenje« v enem najpomembnejših evropskih romarskih krajev, Medjugorju.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu