Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Arhar: NLB spet ne bodo prodali

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th junij 2017, 04:17 pop

„Ja, me je presenetilo. Predpisi o pranju denarja so dokaj stari. Lani novembra je bil sicer sprejet nov zakon. Presenetila me je dimenzija,“ je France Arhar povedal o milijardi dolarjev, ki je kljub embargu iz Irana po letu 2009 potoval čez NLB.

Ozadja luknje in privatizacije

Vlada tudi tokrat ne bo prodala NLB, pa je Arhar, ki je bil od nastanka države desetletje guverner banke Slovenije, odgovoril na vprašanje o najnovejšem vladnem poskusu privatizacije največje banke v državi.

Na nekaj vprašanja novinarjev je Arhar odgovarjal pred današnjo sejo komisije, ki preiskuje, zakaj se je po letu 2008 skoraj zrušil bančni sistem. Da bi dobila dovoljenje za milijardno državno pomoč bankam, se je vlada Alenke Bratušek pozneje obvezala, da bo privatizirala NLB.

Celovite izjave in ocene Franceta Arharja so dostopne na posnetku:

Država je bančni sistem morala morala reševati z velikanskim dokapitalizacijami. Začela pa je vlada Alenke Bratušek operacijo reševanja državnih bank s pol milijardnim nakazilom povsem zasebnima Factor Banki in Probanki, da bi ju „nadzorovano likvidirala“. Preiskovalno komisijo za banke vodi Anže Logar (SDS)

Arhar: To je presenečenje,  predpisi so bili

Predsednik preiskovalne komisije za že drugi kolaps bank Anže Logar (SDS) Foto: DZ/Barbara Žejavac

O milijardi dolarjev iz Irana, ki je po letu 2009 kljub embargu potovala preko računov NLB, ki jo je takrat vodil Božo Jašovič, je Arhar povedal: „Prvič sem slišal za to na televiziji…. Prej nisem o tem nič vedel.“

Na vprašanje, ali ga je presenetilo, pa je dejal: „Ja, me je presenetilo. Predpisi o pranju denarja so dokaj stari. Lani novembra je bil sicer sprejet nov zakon o pranju denarja. Presenetila me je dimenzija.“

Dogajanje v povezavi z nakazili iranske  Export Development Bank of Iran (EDBI), ki so preko NLB potovali na velikansko množico različnih računov po EU in državah davčnih oazah, preverja tudi komisija za nadzor obveščevalnih služb. Ta komisija, ki jo vodi Branko Grims (SDS), bo o razlogih, zakaj dolgo ni bilo nobenih reakcij na nedovoljene transakcije, ponovno razpravljala v sredo.

Že tretjič bodo dodatne informacije poskušali pridobiti v pogovoru  z direktorjem urada  za preprečevanje pranja denarja  Darkom Muženičem.

Več o tem:

Grims: Preko NLB milijarda iz Irana med embargom

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu