Site icon Spletni časopis

Umrl je umetnik in pisatelj Andrej Ajdič

Foto: družina Ajdič

V 86 letu starosti se je poslovil slovenski umetnik Andrej Ajdič, akademski slikar, grafik in kipar, rojen 1937 leta v Laškem. Po študiju na dunajski Akademiji za uporabno umetnost se je leta 1961 vrnil v Slovenijo. Ajdič je napisal zanimivo knjigo o tem, kako je bil izbrisan iz slovenske kulture. V knjigi opisuje, kako je srečal Adolfa Hitlerja in Josipa Broza, kako je razstavljal v stavbi nemškega parlamenta, ko je nastala slovenska država. Pove pa tudi, zakaj je imel hudo slabo mnenje o slovenskih medijih, novinarjih in tudi komunistih, ki so tu vladali pred osamosvojitvijo in pozneje.

Njegova dela hranijo številni svetovni muzeji in galerije, med njimi Muzej Albertina na Dunaju, Biblioteca Civica v Milanu, Nacionalna biblioteka v Washingtonu, Vatikanski muzej, Muzej sodobne umetnosti Beograd, Galerija Motte Genova in drugi.

Leta 1983 je bil izvoljen za člana L’ACCADEMIA D’EUROPA, leta 1991 pa mu je Dunajska Akademija podelila častni naziv Magister Artium.

Njegovo izjemno delo je tudi več kot 6 metrov visoka skulptura v bronu »Vstajenje« v enem najpomembnejših evropskih romarskih krajev, Medjugorju.

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version