Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Milovićeva varda Roberta Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:22 pop

Ob odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar so tudi mediji bolj z leve opazili, da kriminalisti preiskujejo privatizacijo GEN-I in posle na Balkanu Roberta Goloba. To počnejo že dolgo. Zdaj le ni več mogoče prikrivati zaradi notranje ministrica Tatjana Bobnar, ki je odstopila, in zaradi vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Oba sta nam razkrila, kako je Golob ob prevzemu mandata zahteval, da morata na vrh NPU, ki ga preiskuje, takoj nastaviti v času prejšnje vlade odstavljenega šefa NPU Darka Muženiča, čeprav je bil ta v preiskavi evropskih tožilcev. In zamenjati tudi šefa kriminalistične uprave v Novi Gorici Evgena Govekarja. Muženič je bil, ker je Golob to zahteval, nastavljen na vrh NPU še preden je evropsko tožilstvo zavrglo postopek proti njemu. Govekarja pa še niso odstavili. Ker ni dokončal “depolitizacije”, Golob Lindava ni bil pripravljen predlagati vladi za generalnega direktorja policije. Le v.d. je lahko bil, ki lahko kadarkoli odleti, če ni priden.

Za vse je kriv Bojan Požar

Najbolj bizaren dogodek v tem metežu je bil, ko nam je premier v parlamentu pojasnil, da je Bojan Požar kriv, da je v vladi ustanovil posebno enota za varovanje samega sebe, ker običajni policiji Golob ne zaupa več. Običajna policija ga preiskuje. Požar je objavil posnetek našega premiera z otrokom, ko je bil na prvem obisku v Bruslju.

Če nekoliko primerjamo. Požarjev posnetek je bil povsem nedolžen v primerjavi s preverjanji Dejana Karbe nekoč o majhnih otrocih Janeza Janše. Ali v primerjavi z zgodbami, ki so jih o Janševih otrocih sicer objavljali Golobovemu političnemu polu naklonjeni mediji. Karba je danes politično zaposlen v Golobovi vladi. Kot še številni “KUL” novinarji. Pogovori, da bo ustanovljena posebna enota za Goloba, pa so potekali pred Požarjevo objavo posnetka. Golob je bil daljnoviden, bi to verjetno pojasnil njegov portal Necenzurirano. Velik vodja že prej ve, kaj bo objavil Požar in drugi mediji, ki še niso depolitizirani. In ukrepa.

Ali verjamete, da je Robert Golob lastno varnostno službo zahteval zaradi objave posnetka premiera z otrokom Bojana Požarja?

Loading ... Loading ...
Premier Robert Golob, ob njem Barbara Kolenko Helbl, ki vodi generalni sekretariat vlade Foto: DZ/Matija Sušnik

Premier je poslancem razkril še, kako je ustanovitev posebne varnostne službe le zanj in njegovo družino, ki ni podrejena policiji, povsem neproblematična in da to nikogar ne sme motiti. Med vrsticami je sporočal, da to tudi zanimati ne bi smelo nikogar. Zakaj nas ne bi smelo zanimati, da si premier ne želi, da bi ga varovala policija, ki ga preiskuje? In zakaj nas ne sme zanimati, da premier državno varovanje razume kot svoj zasebni biznis, kjer lahko počne vse, kar se mu zljubi in se o tem niti razpravljati ne sme?

Golob ni plačal nič, Milović pa je dobil 562.666 evrov

Predsednik vlade je le eden od najvišjih predstavnikov države, ki jim država zagotavlja varovanje. Formalno gledano ni najpomembnejši. Nekaj jih je pred njim. Za vse zagotavlja varovanje policija, ki sodi pod vlado. Pod Goloba. Isti policisti skrbijo tudi za varnost šefov drugih vej oblasti. Predsednik vlade se je zdaj odločil, in to le sam zase, da so ti policisti nesposobni. In si ustanovil lastno varovanje, ki ni podrejeno policiji. Ker je policijsko varovanje zanj preslabo. Nova služba posebej za Goloba in njegovo družino, deluje v okviru generalnega sekretariata vlade. Je pa del kadrov in denar za to odvzel običajni policiji.

Varovanje šefov drugih vej oblasti pa Golob kot predsednik vlade še naprej zagotavlja s službo, ki zanj ni dovolj dobra. Ki ji ne zaupa. Tam je pustil slabše kadre, tehniko in pobral denar. Premierova argumentacija ponižuje šefe vseh drugih vej oblasti. Kar je storil, je privatizacija varovanja predstavnikov oblasti.

Tako kot policijo je Golob kot svoj zasebni posel razumel že prodajo elektrike nuklearke. Prodajo elektrike državne nuklearke je privatiziral, ker mu je to omogočalo, da si je s sodelavci izplačeval božjastne nagrade in mu še danes omogoča, da prikriva, zakaj je 103.000 evrov nakazal podjetju takrat novinarke, danes pa glavne piarovke GS, Vesne Vuković. Še danes prikriva razloge za ta nakazila in to skupaj z državnim GEN-I, ki je vmes, kot državno podjetje, dobil velika državna jamstva. Skriva tudi Vukovićeva. Ta je celo javno napovedala, da bo pojasnila. Pa ni.

Da so običajno policisti nesposobni izvajati varovanje, je premieru pritrdil obrambni minister Marjan Šarec in to pojasnil z osebno izkušnjo, da ga eden od teh ni znal prepeljati od obrambnega ministrstva do vlade. Od tu je le še korak, da bo tudi Šarec uvedel posebno varovanje zase. Denimo, vojaško. Več razlogov je, da je Šarec tako uslužen do šefa vlade. Golob ga je, čeprav je propadel na volitvah, postavil za ministra. V ozadju pa je več. Miloš Milović je iz Šarčevega Kamnika. In Šarec ga je v preteklosti plačeval in mu omogočal pomembne posle. No, ne Šarec osebno. Občina in pozneje vlada, ki ju je vodil.

Premier nam je ta teden v parlamentu razkril, da Miloša Milovića ne plačuje za pomoč in tudi Milovićevi varnostni nasveti posameznim ministrom, denimo Danijelu Bešič Loredanu, ki ga varujejo 24 ur na dan, niso stali nič. Še več, premier je povedal: “Nihče ga ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje.” Ni pa Golob povedal, da so Miloviću veliko plačevali doslej. V zadnjih dobrih desetih letih je njegovo podjetje dobilo pol milijona evrov javnih sredstev. V času vlad Mira Cerarja in Marjana Šarca so mu za oskrbo in integracijo migrantov nakazala več kot 200.000 evrov, notranje ministrstvo še dodatno 70.000 evrov, Energetika Ljubljana za nasvete in podobno več kot 50.000, Komunalno podjetje Velenje 52.000, na spisku pa se najde celo Holding Slovenskih elektrarn s 35.000 evri.

Celoten spisek državnih nakazil, podjetju VPS Svetovanje, ki ga ima Milović v lasti s soprogo, je po aplikaciji Erar KPK, takšen:

Državna nakazila Milovićevemu podjetju so dramatično padla leta 2020, ko je odstopil Marjan Šarec (GS) in je vlado prevzel Janez Janša (SDS). Skoraj na nič. Le zakaj? Ni bil edini tak. Kot je slišati med člani nekdanje vlade Mira Cerarja: Milan Kučan in Stanislav Škrabec za Šarcem in Milovićem sta izgubila moč. In začeli so se kolesarski protesti proti tisti vladi. Na katere je Kučan celo osebno prihajal. Policiji in politikom pa je Milović tudi sicer dobro znan. In to ne le zaradi težav s pravosodjem, kjer vrhovno sodišče še presoja njegovo krivdo, da so državne železnice za dela, ki jih ni bilo, plačale 330.000 evrov, o čemer sem podrobno pisal prejšnji teden. Milović trdi, da je žrtev krivičnega pregona, ker je bil denar v fiktivnem poslu za Aleksandra Čeferina, ki bi ga naj tudi prevzel. Odvetniški pisarni Čeferin je takrat Milović pomagal.

Varda po vzoru Šiška na račun vseh

Povejmo naravnost: namesto policije je varovanje premiera Goloba prevzela zasebna varda, ki si jo je ustanovil premier. Na podoben način kot je propadli politik Andrej Šiško ustanovil svojo vardo za obrambo ljudi pred migranti, ker ni zaupal policiji, da bo varovala mejo. A Golobovo vardo moramo plačevati vsi. Šiškove nismo. Šiško je bil amater. Golob pa je svojo vardo ustanovil po nasvetu Miloša Milovića, ki je v preteklosti služil z migranti, ki so že prišli čez mejo, plačevale pa so ga za to levo sredinske vlade. Profesionalec. V primeru Goloba tudi ni nevarnosti, da bi zaradi ustanovitve svoje varde končal v zaporu, kamor je Šiška poslalo sodstvo, ki ga je takrat v kazenskem delu vodil Branko Masleša. Šišku so pripisali, da namerava izvesti državni udar proti Miru Cerarju. Golob je šef vlade in udara sam proti sebi zanesljivo ne dela. Kazenskega oddelka vrhovnega sodišča pa tudi ne vodi več Masleša. Upokojil se je in dobil nagrado sodstva za nepošteno sojenje Janezu Janši. In druge sodne dosežke.

Še veliko odmevnih političnih dogodkov je bilo z Milovićem, ki ga številni politiki zanesljivo poznajo. Leta 2017 je državni sekretar Boštjan Šefic danes že pokojnega župana Velenja Bojana Kontiča (SD) obvestil, da je z lastnikom samskega doma, podjetjem VPS svetovanje v lasti zakoncev Milović, notranje ministrstvo podpisalo pogodbo o najemu dela nekdanjih Vegradovih samskih domov, ki jih je to podjetje leto prej kupilo od stečajne upraviteljice Vegrada. V občini je bil takrat revolt ljudi, ki so takšnemu centru nasprotovali, šokiran nad naglico je bil tudi Kontič. Ljudje so zahtevali celo referendum. Nekdanjemu policistu Miloviću, ki se je pred tremi leti na morju družil tudi s predsednico SD Tanjo Fajon, so poslovno v vladi šli na roko.

Še bolj pa Milovića pozna obrambni minister in nekdanji premier Marjan Šarec. V njegovi občini je, ker Šarec ni uveljavil predkupne pravice, Milovičevo podjetje VPS svetovanje kupilo dvorec Katzenberg s pripadajočimi zemljišči. To bi Šarec težko spregledal. To bi bilo nekaj takega, kot da bi v Ljubljani Zoran Janković ne vedel, kdo je kupil ljubljanski grad, za katerega mestna občina ne bi uveljavila predkupne pravice. To bi bila večja nenavadnost celo kot tisto, kar je Šarec očital varnostniku, ki ga je vozil. Dvorec z zemljo vred je Milovićevo podjetje na dražbi odkupilo za 310.000 evrov od družbe Iskra Mehanizmi maja 2018. Milović je takrat povedal, da je dvorec kupil kot “naložbeno idejo”.

Dobre naložbe iz preteklosti mu omogočajo, bi lahko rekli, da danes brezplačno svetuje Golobu, kako si naj naredi svojo zasebno vardo in še kupu njegovih ministrov, kako se zaščititi pred besnim ljudstvom. Minister za zdravje Bešič Loredan takšno varovanje pred zdravniki in pacienti potrebuje 24 ur na dan. Kot je sam povedal: funkcije sicer ne bi bil pripravljen prevzeti.

Golob je v parlamentu govoril, da ravna po vzoru Janeza Drnovška. Kar so iz policije demantirali.

Veliko bliže je, da Golob ravna vzoru Šiška. Le da je Golob profesionalec in njegove vardiste plačujemo vsi.

In dobro smo plačali tudi glavnega Golobovega vardista Milovića.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu