Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vrhovno sodišče: Šiško ogroža Šarčevo vlado

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd november 2018, 01:07 pop

Vrhovno sodišče je pritrdilo nižjim sodiščem, da obstaja utemeljen sum, da je Andrej Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival h ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe, kar je bilo usmerjeno v ogrozitev obstoječe državne ureditve… Vrhovno sodišče, senat, ki je odločal, je vodil nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, je zato zavrnilo zahtevo Šiškovega odvetnika za varstvo zakonitosti in odpravo pripora, ki je bil odrejen zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Senat je vodil Masleša

Lani neuspešni predsedniški kandidat Šiško, ki se mu tudi letos na parlamentarnih volitvah ni uspelo niti približati parlamentarnemu pragu, in njegov odvetnik Viktor Osim, sta v postopku pred vrhovnim sodiščem zatrjevala, da Šiškov namen ni bil ogroziti ustavne ureditve in oblasti v državi. Šiškov odvetnik z odločitvijo vrhovnega sodišča – kot mi je povedal – še ni seznanjen. Le od novinarjev je slišal, da bi naj vrhovno sodišče že odločilo.

Na vrhovnem sodišču so o sklepu, ki pomeni, da se Šiško pred obtožbami državnih tožilcev ne bo branil s prostosti, zapisali, da iz zbranih dokazov v predkazenskem postopku izhaja utemeljen sum, da naj bi nekateri pripadniki Štajerske varde razpolagali z orožjem in da je podan utemeljen sum, da naj bi z ustanovitvijo te skupine obdolženi neposredno posegel v eno od temeljnih funkcij države, to je zagotavljanje varnosti, ki je v izključni pristojnosti države.

Z vrhovnega sodišča so na svoji spletni strani zapisali še:

“Po ugotovitvah Vrhovnega sodišča celotno ravnanje obdolženega, od grožnje predsedniku vlade dr. Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve Štajerske varde septembra 2018, ter pozivanje prebivalcev, naj se pridružijo vardi in z oboroženim uporom strmoglavijo najvišje državne organe, v tej fazi postopka zadoščajo za pravni očitek storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Vrhovno sodišče je tudi v tem delu pritrdilo nižjima sodiščema. Krivdno obliko, s katero naj bi obdolženi izvršil kaznivo dejanje, pa bo sodišče lahko ugotavljalo šele med nadaljnjim postopkom.”

Kateri sodniki so odločali in odločitve same vrhovno sodišče (še) ni objavilo. Podatke o sodnikih in celotno odločitev sem od vrhovnega sodišča zahteval, ker gre za pomembno odločanje z vidika omejitve ustavnih svoboščin ljudi, z razlago, da je to nujno za zagotovitev varnosti skupnosti. Po neuradnih informacijah pa je bil predsednik senata, ki je odločal, nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. V senatu pa sta bili še Marjeta Švab Širok, ki je bila poročevalka, in Barbara Zobec. Odločitev senata ni bila soglasna.

Osim: Nobenega orožja niso našli

Šiškov odvetnik Osim je bil, ko je prebral sporočilo objavljeno na spletni strani vrhovnega sodišča, nad sklepom, da bo sodišče šele ugotavljalo “krivdno obliko”, precej zgrožen. Ponovno je opozoril, da proti Šišku po njegovi oceni nimajo ničesar, preiskovalci doslej niso našli niti ene same puške, celo igračk, ki so namenjene vajam, ne. Zaradi domnevne Šiškove grožnje, o kateri pišejo, pa premier Miro Cerar sam lani ni sprožil postopka proti Šišku. “Toliko normalen pa Cerar je,” mi je dejal Osim in pripomnil, da te stare stvari na sodišču zdaj vlečejo na plan, ker nimajo ničesar v rokah.  Opozoril je še, da bi bil očitek, da je Šiško z vardo poskušal strmoglaviti Cerarja, smešen tudi zaradi tega, ker je Cerar v začetku leta sam odstopil in s tem strmoglavil svojo vlado in sprožil predčasne volitve.

Šiško je bil za krajši čas že izpuščen. Da ni razlogov za pripor, je odločil nekdanji namestnik šefa Sove, danes pa preiskovalni sodnik v Mariboru Žirovnik. Več o tem in sicer o zgodovini tega dogajanja in zakulisjih, lahko preberete tu: 2018/09/11/sova-za-preiskovanjem-andreja-siska/

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (10)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu