Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koalicija šestih strank nespretno odstavlja Tonina

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th avgust 2018, 06:38 pop

Vodji poslanske skupine LMŠ Branetu Goluboviću v imenu koalicije, ki podpira Marjana Šarca, na kolegiju predsednika državnega zbora ni uspelo na dnevni red parlamenta spraviti takojšnje odstavitve šefa DZ Mateja Tonina (NSi) in izvolitve Dejana Židana (SD). Tonin jih je opozoril, da morajo po poslovniku odstavitev predlagati (sprožiti postopek). Predlog za izvolitev novega predsednika pa bo mogoč šele, ko bo Tonin odstavljen. Po kolegiju so predlog za odstavitev v levem koalicijskem šesterčku pripravili in zbrati tudi podpise za to. Objavljen je na koncu članka.

Kopičenje funkcij Dejana Židana

Vodje poslanskih skupin SAB Marko Bandelli, LMŠ Brane Golubović, Levice Matej T. Vatovec in SD Matjaž Han med sejo kolegija Foto: DZ/Borut Peršolja

So pa vodje poslanskih skupin pričakovano odločili, da bo državni zbor v petek najprej odločal o mandatarstvu Marjana Šarca in šele pozneje o dodatnih 35 milijonih za zdravstvo, na dnevni red pa so na predlog Golubovića dodali tudi volitve podpredsednikov državnega zbora. Državni zbor ima po poslovniku dva koalicijska in enega podpredsednika, ki pripada največji opozicijski stranki. Stranke so morale kandidate predlagati danes do poldneva. Iz strank, ki prevzemajo oblast, so predlagali Moniko Gregorčič (SMC) in Tino Heferle (LMŠ)

Z odstavljanjem Tonina lahko državni zbor dnevni red razširi še jutri, ko se bo ob 10.00 začela seja.

O dodatnem denarju za zdravstvo in podpredsednikih bo parlament razpravljal in odločal prihodnji teden, je napovedal Tonin. Zakaj so vrstni red spremenili in zakaj bo Šarec pred 35 milijoni za zdravstvo, lahko preberete v povezanem članku https://spletnicasopis.eu/2018/08/16/slaba-propaganda-sarec-nenadoma-pred-denar-za-zdravstvo/

Na kolegiju so predstavniki največjih strank (SD Matjaž Han), ki vlado zadnja leta že vodijo in tistih, ki se jim pridružujejo (Levica, LMŠ) in si poskušajo zagotoviti oblast, napovedali, da bodo do jutrišnje seje pripravili predlog za odstavitev Tonina in zahtevali razširitev dnevnega reda parlamenta še s to točko. Za volitve Židana pa bo, zdi se, treba pozneje sklicati novo izredno sejo državnega zbora.

O odstavljanju je Tonin Hanu, ki ga je pozval, naj se kar hitro umakne Židanu in se ne oklepa funkcije, povedal: “Sam sem že spisal odstopno izjavo, po dogovoru 22. junija, bili ste tam tudi vi. Dogovor je bil, da odstopim z dnem, ko se oblikuje in zapriseže nova vlada. In s tem omogočim, da lahko vsi opravijo z ustavo opredeljene vloge, tudi tekoče posle.  Lahko pa predlagate razrešitev, v to ste šli.” Tonin je s tem opozoril, da bo v primeru hitre izvolitve Židan, ta hkrati predsednik državnega zbora, opravljati pa bo moral tudi tekoče posle ministra za kmetijstvo, kar ni najbolj združljivo. Če bo Židan izvoljen po imenovanju novih ministrov septembra, te zadrege ne bo več.  Han je vztrajal, da se mora Tonin umakniti in dodal, da dogovorov z zaprtega sestanka javno ne želi interpretirati.

Je Levica opozicija ali ni?

Na kolegiju je bilo precej polemik o statusu Levice Luke Meseca. Matej Tonin je opozoril, da zaradi dogovora o podpori mandatarju, novem predsedniku državnega zbora in podobnem pravniki, naštel je Cirila Ribičiča, Rajka Pirnata in Saša Zagorca, menijo, da Levica ni opozicijska stranka. Je pa Tonin za uradno mnenje zaprosil zakonodajno pravno službo parlamenta in napovedal, da bo mnenje te službe spoštoval tudi, če bo drugačno od dosedanjih ocen pravnih strokovnjakov. Obratno je Matej T. Vatovec vztrajal, da so opozicijska stranka, ker so peterici koalicijskih strank zagotovili le podporo za izvolitev mandatarja in predsednika državnega zbora, že podpore za ministre pa ne. Dejal je: “Soočeni ste z manjšinsko vlado, ki nima večine, ki pa ima opozijsko stranko, ki se je zavezala, da bo podprla mandatarja in šefa državnega zbora.”

Zakonodajno pravna služba državnega zbora je o dilemi pozneje zapisala to:o:

 

Celoten predlog za odstavitev Tonina je takšen:

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/08/2cba2fb55c3f0062e88a.pdf”]

Tonin je popoldan sporočil, da odstopa takoj po izvolitvi podpredsednic prihodnji teden. Ni še jasno, ali bo predlog za razrešitev šesterček zato umaknil. Več o odstopanju Tonina lahko preberete v povezanem članku https://spletnicasopis.eu/2018/08/16/tonin-sestercku-ki-ga-odstavlja-ponuja-odstop/

Mnenje o dogajanju lahko poveste v anketi:

Kaj je razlog, da mandatar postaja Šarec, čeprav je LMŠ volilo le 112.250 volivcev?

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu