Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Slaba propaganda: Šarec nenadoma pred denar za zdravstvo

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 16/08/2018)

Predsednik državnega zbora Matej Tonin (NSi) je v torek opozoril, da lahko v petek Marjan Šarec tudi zamudi rok do katerega mora biti izvoljen za mandatarja, če se bodo stranke, ki ga podpirajo, preveč obirale in komplicirale ali če bo kdo nagajal. Na sestanku vodij poslanskih skupin s Toninom, ki bo danes, je zato pričakovati, da bodo obrnili dnevni red odločanja državnega zbora v petek. Na prvem mestu bo izvolitev Šarca in ne več odločanje o tem, ali sme zdravstvena zavarovalnica do konca leta porabiti dodatnih 35 milijonov evrov svojih presežkov za odpravljanje čakalnih vrst. O mandatarju se po 111. členu ustave glasuje tajno. Pozivi, da bi poslanci slikali glasovnice, in podobne zamisli zagotavljanja nadzora, so pozivi k kršitvi ustave in pravnega reda, je v torek opozoril Tonin.

Kar 56 dni do glasovanja o Šarcu

Najpomembnejša koalicijska partnerja, ki poskušata prevzeti oblast Dejan Židan in Marjan Šarec Foto: SD komunikator

Iskanje mandatarja se doslej vleče rekordno dolgo. Deloma tudi, ker je glavni cilj, da bi vlada leve sredine, ki že vlada, ostala in da ne bi prišlo do menjave, kar bi se zgodilo, če bi vlado sestavljala desnosredinska SDS Janeza Janše, ki jo je volilo daleč največ volivcev. Sploh prvič v zgodovini se je zgodilo, da predsednik republike v prvem krogu ni predlagal nikogar. V drugem krogu pa bo glasovanje zadnji možni dan, ko bo nad poslanci viselo tveganje predčasnih volitev. Od konstituiranja državnega zbora do volitev mandatarja bo v petek minilo že 56 dni. To dolgo čakanje je razlog, da je Tonin opozoril, kje je tveganje. Opolnoči, ko se začne sobota, se bo iztekel sedemdnevni rok, ki ga državni zbor ima, da izvoli mandatarja, ki je bil predlagan po dveh tednih iskanja v drugem krogu. Kako dolgo je doslej trajalo iskanje (uspešnih) mandatarjev po volitvah in koliko glasov so zbrali, kaže preglednica:


V petek bi lahko tudi zamudili, ker so vladne stranke napovedovale že nova odločanja parlamenta, tudi volitve podpredsednikov in celo zamenjevanje Tonina ni bilo izključeno. Če bi se šest strank, ki so se dogovorile, da ne sestopajo z oblasti (LMŠ, SD, SMC, Desus, SAB in Levica) v petek tako zapletle, da Šarec ne bi bil pravočasno izvoljen, to ne bi bil konec sveta. Preprosto bi morali odločiti, da ga bodo volili v zadnjem tretjem krogu in ga ponovno predlagati. A predlagan bi lahko bil še kdo. In če v tretjem krogu nihče ne bi bil izvoljen, bi predsednik republike moral razpisati ponovne predčasne volitve. Če bo danes kolegij odločil, da bodo volitve mandatarja v petek prva točka, je zaplet, da tajne volitve Šarca ne bi bile pravočasno, zelo malo verjeten.

Po sramoti s kardiologi, spet na vrat na nos 

Zakaj je vlada hkrati z mandatarjem zahtevala nadvse naglo odločanje še o dovoljenju za porabo dodatnih 35 milijonov zdravstveni zavarovalnici, ni povsem jasno. Najbrž predvsem zaradi lepega vtisa. Na prejšnji podobni počitniški seji je državni zbor že na vrat na nos in celo z retroaktivno veljavo dovolil uvoz otroških kardiologov iz držav izven EU mimo običajnih pravil. V zadnjem tednu so se tem kardiologom v Kliničnem centru povsem odpovedali, češ da je nepremišljeno ravnanje nevarno.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Tudi z dodeljevanjem dodatnega denarja vladajoči kršijo, kot je opozoril fiskalni svet, običajna pravila ravnanja, o denarju se namreč ne sme odločati na vrat na nos in brez tehtnega premisleka, povrhu pa je precej vseeno, ali porabo dodatnega denarja do konca leta državni zbor dovolil sredi avgusta ali septembra. A za lep vtis oblasti naredijo marsikaj. Zdaj bo – propagandno gledano – ta vtis nekoliko slabši, ker bodo na prvo mesto dali Šarca in ne več denarja zdravstvu.

Svoje mnenje o dogajanju lahko poveste z odgovorom na anketno vprašanje:

Kaj je razlog, da mandatar postaja Šarec, čeprav je LMŠ volilo le 112.250 volivcev?

View Results

Loading ... Loading ...
Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu