Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tonin šesterčku, ki ga odstavlja, ponuja hitrejši odstop

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th avgust 2018, 04:04 pop

“V tej koaliciji dogovori ne zdržijo niti dva meseca,” je predsednik državnega zbora Matej Tonin (NSi) popoldan ocenil, da ravnanje koalicije šestih strank, ki ga odstavlja, le še potrjuje pravilnost odločitve NSi, da ne bo sodelovala z Marjanom Šarcem in njegovo druščino strank. Je pa Tonin, da bi šesterici strank olajšal prevzem oblasti, ponudil, da bi odstopil že jutri, obveljal pa bi odstop prihodnji teden in ne šele po potrditvi ministrov v septembru, kar so se s Šarcem sicer dogovorili, ko je Tonin pristal na kandidaturo za šefa DZ.

Prevzel od Brgleza, ki so ga po tem izključili

Posnetek junijske primopredaje med Milanom Brglezom, ki so ga izključili iz SMC in Matejem Toninom, ki bi ga zdaj odstavili Foto: DZ

Tonina je za predsednika DZ junija izvolilo kar 80 poslancev. Proti so bili le iz Levice Luke Meseca. Posle je prevzel od Milana Brgleza, ki so ga še isti dan, ko je predal pisarno Toninu, izključili iz stranke SMC, ker je pred tem sporočil, da je pripravljen še nekaj časa voditi državni zbor, za vodenje DZ pa je SMC takrat uradno predlagala svojega predsednika Mira Cerarja.

Če bi Tonin danes odstopil z veljavo čisto takoj, bi s tem onemogočil volitve mandatarja, ker še nima podpredsednikov, ki bi lahko prevzeli njegovo delo. Tonin je na koncu pogovora z novinarji dejal celo: “Sem razmišljal, da bi odstopil kar danes in jutri ne bi bilo niti seje, na kateri bi volili mandatarja.”

Zaplet se je začel zjutraj, ko je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović v imenu koalicije, ki podpira Marjana Šarca, na kolegiju predsednika državnega zbora predlagal, da bi državni zbor že v prihodnjih dneh odstavil predsednik  DZ Tonina (NSi) in takoj tudi izvolil Dejana Židana (SD). Tonin jih je opozoril, da morajo po poslovniku odstavitev predlagati (sprožiti postopek). Predlog za izvolitev novega predsednika Dejana Židana pa bo mogoč šele, ko bo Tonin že odstavljen.

Prihodnji teden bo Tonin bivši

Po kolegiju so predlog za odstavitev Toninu v levem koalicijskem šesterčku tudi uradno pripravili in zbrali podpise zanj, da bi s tem v petek lahko razširili dnevni red seje državnega zbora. Tonin pa se je odzval tako, da je ponudil odstop. Tonin je povzel, da strankam s tem ponuja, da bi jutri izvolili mandatarja za sestavo vlade, prihodnji teden bi nadaljevali usklajevanje sestave komisij in odborov in izvolili obe predlagani podpredsednici Moniko Gregorčič (SMC) in Tino Heferle (LMŠ). Po izvolitvi podpredsednic bi se državni zbor seznanil z odstopom Tonina, s čemer bi bila izredna seja zaključena. Že v četrtek prihodnji teden je potem mogoče sklicati novo izredno sejo državnega zbora in izvoliti Dejana Židana za predsednika zbora.

Kaj menite o dogajanju, lahko odgovorite v anketi

Kaj je razlog, da mandatar postaja Šarec, čeprav je LMŠ volilo le 112.250 volivcev?

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu