Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec dvori Mesecu, Tonin noče držati sveče

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th julij 2018, 11:07 dop

“NSi ne želi biti ovira Šarčevi koaliciji pri pogajanjih z Levico. Pogajanja se lahko začnejo takoj,” je predsednik NSi Matej Tonin včeraj že zavrnil vabilo Marjana Šarca, naj mu do ponedeljka prihodnji teden iz NSi sporočijo, ali bi se vrnili v pogovore o sestavi skupne vlade in ga v drugem krogu morda podprli za mandatarja. Šarec pa je sinoči že sporočil, da bo “z iskrenimi nameni” začel pogajanja s stranko Levica.  Šarec je ob začetku pogajanj z Luko Mesecem sporočil še: “Če pa pride do predčasnih volitev, bomo nanje pripravljeni, ne bomo pa nosili krivde zanje.” Vrh NSi se je iz pogajanj umaknil že pred koncem prvega kroga iskanja mandatarja in svojim članom niti ni predlagal odločanja o vstopu v Šarčevo vlado, kar je Tonin napovedal, če bi se dogovorili po vzoru nastajanja vlade v Nemčiji, kjer so to pot ubrali socialdemokrati.

Koalicija sedanje vlade in trojčka “pomočnikov”

Šarec skuša oblast prevzeti s tremi strankami, ki so že doslej vodile vlado, a so dramatično izgubile večino. SMC Mira Cerarja, SD Dejana Židana in DeSUS Karla Erjavca imajo od volitev le še 25 sedežev v državnem zboru, torej toliko kot SDS Janeza Janše sama. K tem strankam, ki so poraženke volitev, bi Šarec ob svoji  LMŠ priključil še Sab nekdanje premierke Alenke Bratušek. A ker mu to še ne zagotavlja večine, je poskušal pridobiti še NSi. Po Toninovi zavrnitvi mu preostane dogovor z Levico Luke Meseca, dogovarjanje z relativnim zmagovalcem Janezom Janšo ali predčasne volitve. V primeru dogovora z Janšo Šarec ne bo mandatar, saj je na volitvah zbral skoraj pol manj glasov kot Janša, kar je tudi sicer nerodna popotnica za sestavljanje vlade. S tako majhnim številom glasov in sedežev v državnem zboru kot Šarec vlade doslej ni poskusil sestaviti še nihče.  V težave so Šarca in doslej vladajoče spravile volivci, ki so odločili tako:

Iskanje mandatarja v drugem krogu, ko je časa 14 dni, se bo začelo v petek, ko se državni zbor seznani z obvestilom predsednika republike Boruta Pahorja, da v prvem krogu mandatarja ne bo predlagal, ker sta ga Janez Janša in Marjan Šarec obvestila, da nimata zagotovljene večine (46 glasov) za izvolitev.

V drugem krogu lahko mandatarja ponovno predlaga Pahor, a tudi poslanske skupine.

Celotno Toninovo sporočilo Šarcu, naj ne računa nanje, je bilo včeraj takšno:

&nb


Na zelo nenavaden način je NSi k nadaljevanju pogovorov povabil vodja poslanske skupine Sab Marko Bandelli,

Bo zaradi Levice množica stečajev?

Bandelli je napovedal kar množične stečaje podjetnikov in obrtnikov, če se Šarčeva levosredinska peterica dogovori z Levico Luke Meseca namesto z NSi Mateja Tonina. To je storil tako:

Šarec pa je sinoči sporočil, da je nad NSi obupal in zato zdaj začenja resne pogovore z Levico. Množičnih stečajev ne omenja. Novo smer je na spletnih omrežjih sporočil tako:

“Dober večer! Vsak dan dobim veliko vaših zasebnih sporočil, toliko, da je nemogoče odgovoriti na vse. Kot veste skušamo sestaviti koalicijo, kar terja potrpljenje, čas in veliko naporov. nekateri pišete, da bi morali sestaviti koalicijo z SDS, drugi podpirate prizadevanja 5 plus 1. Tudi tukaj niste enotni. Eni menite, da je prava partnerica NSI, drugi prisegate na Levico. verjamem, da je zunanjemu opazovalcu marsikaj čudno in nenavadno. Danes smo se odločili, da je treba narediti premik naprej, saj bosta vsak čas minila 2 meseca od volitev, izvoljeni pa smo bili, da delamo, ne da taktiziramo. Po maratonskih, 11 urnih pogajanjih preteklo soboto, smo koalicijsko pogodbo uskladili tudi z NSi. V naši stranki LMŠ nismo spali, temveč smo ves ta čas aktivno usklajevali različne poglede na prihodnje sodelovanje. NSi smo dali rok do ponedeljka, da se izjasni, če je njihov umik s pogajanj dokončen. Že danes smo dobili odgovor, da se ni nič spremenilo, ne glede na usklajenost pogodbe. Da v celotnem 2.krogu iskanja potrebne večine za izvolitev mandatarja ni pričakovati spremembe, oziroma novih dejstev. Zato ugotavljamo, da je ta možnost izčrpana in bomo začeli pogajanja s stranko Levica. Z iskrenimi nameni. Temeljna vrlina v politiki je potrpežljivost in te smo v stranki LMŠ pokazali obilo in nam je ne bo zmanjkalo tudi v prihodnje. Zadeve se ne odvijajo tako hitro, kot bi želeli, a razumemo, da je to pač “državna” politika, ki ima svoje zakonitosti. Za izvolitev vlade potrebujemo 46 glasov, ki jih sami nimamo, dobimo jih lahko samo s pomočjo drugih. Tako pravi Ustava RS. Naredili bomo vse, kar je v naši moči in nikoli se ne bomo pogajali s figo v žepu. Če pa pride do predčasnih volitev, bomo nanje pripravljeni, ne bomo pa nosili krivde zanje. Vsak mora opraviti svoj del naloge, ne samo LMŠ.”

Originalno sporočilo je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu