Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Smrt novinarja Tasića, ki je bil žrtev norega režima SFRJ

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2021, 10:02 dop

Umrl je nekdanji novinar Mladine David Tasič. Tasič je bil eden od četverice, ki je slovenski javnosti leta 1988, ko so ga priprli in je moral pozneje v zapor, pokazal, da je socialistična Jugoslavija brutalen totalitaren režim, ki se požvižga na temeljne svoboščine ljudi in ki mu svoboda govora in tiska ne pomeni nič.

In da je takšna tudi oblast v Sloveniji, ki jo je takrat kot najpomembnejši funkcionar Zveze komunistov simboliziral poznejši predsednik Milan Kučan.

Zaradi novinarskega dela so slovenski obveščevalci priprli, pozneje pa je vojaško sodišče, ker bi naj ne varovali vojaških skrivnosti, v zapor strpalo Janeza Janšo, ki je, ko so ga priprli, ravno kandidiral za šefa ZSMS, Ivana Borštnerja in novinarja Mladine Davida Tasića. Priporu se je izognil le spretni Franci Zavrl, poznejši šef Pristopa, ki se je umaknil v psihiatrično oskrbo.

Novinarji v civiliziranih državah niso v službi v obveščevalnih službah in tudi ne delajo za vojsko in nikakor niso dolžni varovati njihovih skrivnosti. Zapiranje novinarjev, ker le opravljajo svoje delo, je za normalne države v času miru popolna norost.

A Jugoslavija je bila drugačna. Tam so bili šefi največjih medijev sodelavci obveščevalnih služb. Novinarji pa so praviloma delali za vladajočo Zvezo komunistov in so bili pogosto tudi ponosni člani. Z Janšo, Borštnerjem, Tasičem in Zavrlom se je SFRJ vpisala v zgodovino po zadnjih političnih zapornikih v vzhodni Evropi sploh. Socializem se je drugod že začel rušiti. Velika sramota je to bila tudi za takratne slovenske voditelje, še posebej nerodno zanje je bilo, ker so bili posledica množični protesti ljudi.

Ki so vedeli, da ni prav.

Veliki mediji dolgo niso smeli.

Ogorčenje, ki ga je norost oblasti Zveze komunistov, ki je pozaprla novinarje in politične upornike, v Sloveniji sprožila, je pomenilo začetek padca totalitarnega sistema in začetek nastajanja samostojne države Slovenije.

Država, ki zapira novinarje, ker opravljajo svoje delo, nima prihodnosti.

Nenavadno pa je, da niti po desetletjih s to zgodovino novinarji še nismo opravili. To je pokazalo poročanje spletnega portala javne RTV ob smrti novinarja, ki je bil nedolžna žrtev norosti totalitarnega sistema.

Še omeniti si niso upali v naslovu in v glavnih poantah poročanja, da je šlo za grobo zlorabo oblasti, za katero je Tasić brez vsake krivde kot novinar plačal visoko ceno.

Bilo je nadvse pomembno. S pogumom in osebno žrtvijo je tistim, ki to delo danes opravljamo, priboril nekaj svobode.

Z načinom, kako o njem poročamo, si tega ne zaslužimo.

Tako je poročala o smrti Tasića javna RTV:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu