Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Aleš Primc zavrnjen v enoti Novo mesto

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 06/05/2018)

Volilna komisija enote s sedežem v Novem mestu je sinoči zavrnila listo koalicije Združena desnica Aleša Primca in Franca Kanglerja, ker so po predlagali premalo kandidatk. V tej (šesti) enoti je med predlaganimi kandidati v okraju Trebnje Združene desnice tudi predsednik stranke Glas za otroke Aleš Primc. Po neuradnih podatkih so predlagali sedem kandidatov in dve kandidatki. V koaliciji so najbrž upoštevali, da so ti dve kandidatki kandidirali vsako v po dva okraja in da imajo torej sedem kandidatov in štiri kandidatke. A na listi je sedem kandidatov in dve kandidatki. Če bo odločitev komisije obveljala, za koalicijo Združena Desnica  to pomeni hud udarec. Veljala bo namreč za manj resnega igralca na volitvah, če bo kandidirala le v sedmih volilnih enotah od osmih. Koalicija Kangler Primc namerava položaj pojasniti jutri popoldan na skupni tiskovni konferenci na Starem trgu v Ljubljani ob 15 uri. Neuradno pa je Andreja Megušar, ki opravlja vlogo glavnega tajnika stranke, za Spletni časopis potrdila, da je zaplet in da ogroža tudi kandidaturo Primca.

Ali se lahko še rešijo?

Predsednica volilne komisije enote Marjetica Žibert je komisijo pred odločanjem seznanila, da so pregledali vse prejete liste kandidatov in ugotovili, da so bile vse vložene pravočasno in v skladu z zakonom, razen lista Kangler & Primc združena desnica – glas za otroke in družine, Nova ljudska stranka Slovenije. Pri tej je komisija po preizkusu ugotovila, da ženski spol na listi ni zastopan v minimalno določenem zakonskem deležu. Glede na to je komisija soglasno odločila, da se lista kandidatov v celoti zavrne. Ostale liste so potrdili. Koalicija Združena desnica se lahko v 48 urah pritoži na vrhovno sodišče. Po zakonu o volitvah v državni zbor na kandidatni listi “noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35% od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi,”. Po preračunu novomeške volilne komisije  je Koalicija Združena desnica vložila listo na kateri je le 25 odstotkov kandidatk. Ali se s pravnimi spori Združena desnica še lahko reši, da bi v tej enoti lahko nastopila, ni čisto jasno. V preteklosti pa stranke niso bile zelo uspešne po zavrnitvah. Podoben avtogolov se je, ko gre za večje stranke, v zgodovini volitev poslancev zgodil predhodnici Levice, stranki TRS. Leta 2011 ji ga je zabil njen takratni pravni zastopnik, sicer sindikalist in že več mandatov državni svetnik Branimir Štrukelj.  V tretji volilni enoti, to je enota Ljubljana Center, je za TRS, ki ga je takrat vodil še Matjaž Hanžek, Štrukelj leta 2011 vložil kandidatno listo na kateri je bilo premalo žensk. Posledica je bila, da so jim v tej enoti zavrnili celotno listo. Za stranko je bila to manjša katastrofa. Pomenilo je namreč, da ne kandidirajo v vseh osmih enotah in da torej ne sodijo med resne stranke, kar jim je znižalo rezultat povsod po državi.

Namesto Izabele Božidar

Iz stranke TRS so mi po zavrnitvi njihove liste leta 2011 pojasnili, da so kot kandidatko pravilno izbrali Izabelo Pavšič, a so kasneje pomotoma namesto nje v tretji volilni enoti na spisek kandidatov zapisali  Božidarja Kanteta, zaradi česar je bilo na celotni listi premalo kandidatk.

Zaradi podobnih napak so bile po osmih enotah po državi takrat zavrnjene še številne liste, a nobena večjim strankam. Praviloma se to zgodi bolj obrobnim strankam in padalcem, ki poskušajo kandidirati zadnji trenutek. Deloma k težava prispeva, ker so na izrednih volitvah, kakršne so tudi tokrat,  skrajšani roki za priprave na vložitev kandidatur. Čeprav je Štrukelj z napačno vložitvijo liste, na kateri je bilo premalo žensk, TRS spravil v resne težave, pa je tej stranki na izrednih volitvah leta 2011 uspelo doseči podporo več kot odstotka volivcev in si zagotoviti vsaj redne mesečne dotacije.

Koliko mora biti najmanj posameznega spola na kandidatni listi, je državna volilna komisija opozorila s posebnim obrazcem, ki je javno objavljen in je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/05/zenske-kvote.pdf”]

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu