Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Möderndorfer se vrača med poslance

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th avgust 2018, 12:21 pop

Odločitev levo sredinskih strank Marjana Šarca (LMŠ), da bi za predsednika državnega zbora postavili šefa SD Dejana Židana (SD) in ne SMC Mira Cerarja, je odlična vest predvsem za nekdanjega poslanca Janija Möderndorferja, ki mu bo to zelo verjetno prineslo nadomestni poslanski sedež. Kandidatura Židana pomeni, da Miro Cerar, ki je z odstopom marca sprožil padec vlade in predčasne volitve, ne bo šef parlamenta in bo torej morda minister, denimo zunanji, v tem primeru pa se bo nekdanji poslanec LDS, PS, ZaAB in nazadnje SMC Möderndorfer vrnil v državni zbor. Po izvolitvi Cerarja za ministra, seveda.

Preiskovanje za kampanjo proti SDS

V primeru, če v prihodnosti ta vlada pade ali državni zbor odstavi Cerarja kot ministra, bo nadomestni sedež Möderndorfer takoj tudi izgubil in se spet preselil med bivše poslance, ki prejemajo nadomestila poslanske plače. Ta mesec je med vsemi nekdanjimi poslanci Möderndorfer dobil najvišje nadomestilo. Bilo ga je 4.849 evrov bruto, v tej vsoti je bilo tudi 933 evrov poračuna za petih junijskih dni. Razlog za visoko nadomestilo je dodatek za vodenje preiskovalne komisije za iransko milijardo na NLB, ki jo je vladna koalicija ustanovila ob koncu mandata in je bila v kampanji pred volitvami pomembna, ker je Möderndorfer na ta način lahko javno diskreditiral SDS s sprožanjem polemik o poslovanju NKBM z državljanko BiH, ki je denar lani posodila tudi SDS, a se je morala stranka temu, ker posojila zasebnikov niso dovoljena, hitro odreči. Da so najeli sporno posojilo, je SDS sama objavila na portalu Ajpes. Pri NLB in iranski milijardi pa Möderndorfer ni odkril ničesar posebnega, kar ne bi že prej ne razkril Anže Logar (SDS) v preiskovalki o bančni luknji in Branko Grims (SDS) v komisij za nadzor obveščevalcev. Več o nadomestilih bivšim poslancem lahko najdete v povezanem člankih po-lipicerjevi-sluzbe-ne-more-dobiti-tudi-moderndorfer/ in moderndorferju-precej-vec-nadomestila-kot-sarcu-place/

Vladanje je sladko, ker prinaša službe

V parlament bi se Möderndorfer vrnil tudi, če bi kakšno vladno funkcijo prevzela Monika Gregorčič. Iz enote Ljubljana Center je SMC namreč dobil dva poslanca, Möderndorfer pa je dosegel tretji rezultat. Möderndorferja je volilo 1.416 (13,66 odstotka) volivcev, Gregorčičevo 1.287 (13,7 odstotka) in Cerarja 1.656 (17,87 odstotka) volivcev v njegovem okraju. Za primerjavo: za predsednika SDS Janeza Janšo je bilo v okraju Grosuplje 7.020 volivcev  (39,3 odstotka).  Za Marjana Šarca je bilo v okraju Kamnik  6.160 volivcev (36,32 odstotka), za Dejana Židana v Murski Soboti 2.803 (21,3 odstotka), za Luko Meseca, ki je kandidiral v dveh okraji, pa v obeh skupaj 3.643 (19,10 odstotka) volivcev.

Pohod Židana na vrh DZ pa je slaba vest za Jolando Lazar, ki bi Židanov sedež dobila, če bi ta (p)ostal minister, ker je za SD s 12,37 dosegla drugi rezultat po okrajih v volilni enoti Ptuj.  V tej enoti je v okraju Pesnica kandidirala tudi “dvojna kandidatka” Milena Babič, ki pa je dosegla šele sedmi rezultat med 11 kandidati SD. Zaradi Babičeve so bili nekaj časa v težavah Zeleni Slovenije, ki jim je šele sodišče vrnilo kandidate v ljubljanski volilni enoti. Več o tem najdete tukaj.

Če bo vlada peterčka in Levice (kot “zunanjega partnerja”) septembra izvoljena, bo prišlo še do številnih menjav v državnem zboru. V zadnjih letih so poslanci namreč zelo razširili nabor funkcij, s katere poslance ob razrešitvi čaka sedež v državnem zboru in je zato tam nadomestni poslanec. Najprej je bilo vračanje v DZ mogoče le za premiera in ministre, pozneje še za generalnega sekretarja vlade, danes imajo ta privilegij tudi že vsi državni sekretarji (namestniki ministrov), ki jih je cela kopica in imajo boljše plače kot večina poslancev. S tega vidika se prevzem vlade splača, ker lahko v parlament pridejo številni dodatni kandidati strank, ki na volitvah sicer niso bili izvoljeni. Ne velja pa to za šefa SAB in DeSUS Alenko Bratušek in Karla Erjavca, ki nista poslanca in njuno imenovanje v vlado njunima strankama razen dobre službe za predsednika, ne bo prineslo  sedežev za neizvoljene v državni zbor.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (11)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu