Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po Lipicerjevi službe ne more dobiti tudi Möderndorfer

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th julij 2018, 08:32 dop

Ker se (še) ne more vrniti na prejšnje delovno mesto ali sicer dobiti dela, je po nekdanji vodji poslanke skupine SMC Simoni Kustec Lipicer, ki ji je bilo prvo nadomestilo poslanske plače ta mesec že izplačano, pravico do poslanskega nadomestila dobil tudi nekdanji vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, pozneje vodja poslanske skupine Zaab Alenke Bratušek, nazadnje pa poslanec SMC Jani Möderndorfer. Nadomestilo, s poračunom tudi za prejšnji mesec, mu bodo izplačali prihodnji mesec. Skupaj je doslej za takšna nadomestila zaprosilo 24 poslancev.

Möderndorfer kot izjema

Kar 15 zahtev za poslanska nadomestila so poslali bivši poslanci SMC. Ta stranka je volitve najbolj dramatično izgubila med vsemi, namesto 35 ima le še deset poslancev. Iz stranke pa so enega, Milana Brgleza, celo že izključili, a vztraja v poslanski skupini. Tri zahteve so poslali poslanci DeSUS, ki je druga največja poraženja volitev. Nadomestilo je zahteval tudi Peter Vilfan. Po ena zahteva je prišla od nekdanjih poslancev SD in SDS, nadomestila sta zahtevala Jan Škoberne in  Ljubo Žnidar.

Möderndorfer je eden redkih, ki bo nadomestilo poslanske plače lahko prejemal več kot šest mesecev, ker je bil poslanec več kot mandat. Möderndorfer pa lahko postane tudi še  nadomestni poslanec, če bo Miro Cerar, ki je z odstopom  sprožil padec vlade in predčasne volitve, prevzel kakšno vladno funkcijo. V parlament se Möderndorfer vrne tudi, če kakšno vladno funkcijo prevzame Monika Gregorčič. Iz enote Ljubljana Center je SMC dobil dva poslanca, Möderndorfer pa je dosegel tretji rezultat. Poslanci, ki so bili izvoljeni le enkrat, dobivajo nadomestilo največ šest mesecev. Pripada jim 80 odstotkov njihove zadnje plače. Maja je Moderndorfer prejel bruto 4.895 evrov, po višini je bila to 17 plača med vsemi poslanci. Polovici od 24 poslancev, ki so to zahtevali, so pravico že dodelili in so prejšnji teden že dobila nadomestila za čas po konstituiranju novega državnega zbora. Podrobnosti o lahko najdete v podrobnejšem članku o prvih izplačanih plačah poslancem. Medtem so ob omenjenih dvanajsterici pravice do nadomestil dodelili še šestim poslancem, pri šestih pa odločitve še ni. Celoten spisek je takšen (podatke lahko sortirate s klikom na vrhu vrstice):

Pred štirimi leti je za nadomestila zaprosilo 34 bivših poslancev, med njimi tudi nekaj zanimivih.

Vrnitev poslanskih maratoncev

Denimo Brane Golubović (PS), ki je bil na tokratnih volitvah spet izvoljen in je postal vodja poslanske skupine Liste Marjana Šarca, je nadomestilo pred štirimi leti prejemal šest mesecev. Podobno je vrnitev uspela poslancu SD Samu Bevku, ki je nadomestilo prejemal celotno leto, ker je bil pred tem poslanec več mandatov zapored. Enako kot Bevku je vrnitev uspela Zvonku Černaču (SDS) in Alenki Jeraj (SDS), oba sta pred štirimi leti kot poslanca z več mandati nadomestilo prejemala celotno leto. Renata Brunskole (SD, PS), ki je pozneje postala generalna sekretarka Rdečega križa, je nadomestilo dobivala štiri mesece. Le dober mesec pa ga je potreboval Andrej Vizjak (SDS), ki se je naglo vrnil v elektrogospodarstvo.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (9)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu