Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Möderndorferju več nadomestila kot Šarcu plače

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th avgust 2018, 04:04 pop

Poslanci so včeraj prvič po volitvah dobili plače za ves mesec. Marjan Šarec, ki skuša prevzeti vodenje vlade, je dobil bruto 3818 evrov poslanske plače. Delu poslancev se bodo plače povišale, ko bo državni zbor izvolil svoje podpredsednike in šefov komisij in odborov. A to ni mogoče, dokler ni jasno, kdo bo državi vladal. Vodenje prinaša dodatke k plačam. Ob poslancih je plačila, ker ne morejo takoj dobiti dela ali se upokojiti, včeraj dobilo tudi 19 bivših poslancev. najvišjo nekdanji poslanec PS, Zaab in SMC Jani Möderndorfer, ki je s slabimi pet tisoč evri krepko posekal Šarca. Na drugem mestu je nekdanji šef odbora za pravosodje Jan Škoberne (SD).

Preiskava milijarde, ki se je splačala

Nadomestila so odvisna od zadnje plače, ki jo je dobil bivši poslanec, najvišje je dobil Möderndorfer (SMC), ki je imel kot poslanec visoko plačo, bil je namreč predsednik preiskovalne komisije za iransko milijardo, ki jo je kot zadnjo preiskovalko v prejšnjem mandatu ustanovila vladna koalicija, v tokratnem izplačilu pa je tudi najbrž tudi poračun za zadnji teden junija, za ta  teden mu nadomestila prejšnji mesec niso izplačali.  Spisek bivših poslancev, ki dobijo za 80 odstotkov svojih poslanskih plač z višino včerajšnjih bruto izplačil, je bil takšen:

Nadomestila je dobila 19 nekdanjih poslancev. Zahtevalo pa je nadomestila skupaj 24 poslancev. Pet, vsi so iz SMC, ki so za nadomestila zaprosili, pa jih (še) ne dobiva. To so po podatkih DZ:  FERLUGA MARKO, GROŠELJ KOŠNIK IRENA, POTOČNIK ANDREJA, RADIČ DUŠAN in ŠKOPAC MARUŠA.

Večini poslancev nadomestilo pripada največ pol leta, izjema so tisti, ki so bili v poslanskih klopeh več mandatov. Tak je denimo omenjeni Jani Möderndorfer. Ko se jim pravica izteče, se lahko prijavijo še na zavod za zaposlovanje, kjer imajo enake pravice kot drugi, ki so izgubili delo. Najvišje nadomestilo za brezposelne je trikrat nižje od najnižjega poslanskega nadomestila

Odziv poslanca Möderndorferja

Na članek se je odzval Jani Möderdorfer s takšnim sporočilom:

Opozorilo nekdanjega poslanca je točno, in o tem v tekstu tudi pišem. A zapisal sem, da je poračun za krajši čas (od konstituiranja državnega zbora), torej za dober teden in ne pol meseca kot piše poslanec. Točnejših podatkov, še ne morem navesti, zanje sem zaprosil državni zbor, ki teh podatkov, ko so mi poslali izpisek višine plač in nadomestil, ni ločil. Dodatno pojasnilo bo objavljeno, ko prejmem podatke o času poračuna in višini v celoti.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu