Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po obisku Šarca in Poklukarja čez mejo prihaja še več migrantov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 06:58 pop

“V juliju smo dosegli najvišjo mesečno število po množičnih migracijah 2016,” je o 1740 migrantih, ki so jih popisali julija, ko so že nezakonito prečkali državno mejo, policija zapisala v včeraj objavljenem poročilu o ilegalnih migracijah v prvih sedmih mesecih letos. Obisk premiera Marjana Šarca, notranjega ministra Boštjana Poklukarja in generalne direktorice policije Tatjane Bobnar v začetku julija, ki so si ogledali mejo s Hrvaško, kjer mimo mejnih prihajajo trume migrantov iz Pakistana, Alžirije in Maroka, migrantov ni ustavil. Obratno. Več jih je kot kadarkoli zadnje dve leti.

Številke rastejo in rastejo…

V tem zadnjem poročilu o migracijah so iz policije nekoliko povišali številke ujetih migrantov za čisto vse mesece letošnjega leta. Število v prvih šestih mesecih opaženih migrantov so s 5345 povišali na 5675. Če dodamo še 1740 iz julija, je skupno število prehodov meje na črno letos že 7.415. Številke kažejo, da je pritisk na mejo vse hujši, nadzor pa ostaja slab.

Statistika policije o številu ujetih migrantov, ko so nezakonito prečkali mejo, je v primerjavi z lanskim letom po mesecih takšna:

Dejansko gre čez državo še več migrantov, ker najbolj spretnega dela policija ne opazi in tem uspe neopaženo priti do Italije ali Avstrije.

Na ta “nevidni” del je opozorilo prijetje nekdanje vinske kraljice in kandidatke SD na evropskih volitvah 2004, zdaj pa taksistke Lidije Mavretič, ki je konec julija s svojim partnerjem Markom Hranilovičem in pakistanskim državljanom proti Italiji švercala sedem Pakistancev. Pa tudi zgodba, ki sem jo objavil v Spletnem časopisu o prosilcu za azil Muhammad Aminu, ki je skupaj s Fadilom Buzokom marca letos v enem samem audijem A4 švercal na zadnjih sedežih in v prtljažniku kar osem migrantov. Policisti so ga ujeli. Sodnica pa ga je obsodila na enoletno pogojno zaporno kazen, kar pomeni, da mu ne bo treba v zapor, če ga spet ne ujamejo in 400 evrov kazni, zavrnila pa izgon Pakistanca, ki prosi za azil. Več o sodbi in primeru lahko preberete tukaj.

Manj bežanja še pred uradno vlogo za azil

Migranti, ki so ji policisti odkrili pri Mavretičevi in Aminu so v statistikah. Tisti, ki so bili pri izogibanju policistom uspešnejši, pa seveda ne. Največ nezakonitih migrantov v državo prihaja prav iz Pakistana. V primerjavi z lani pa se je dramatično povečalo število migrantov iz Bangladeša. Podatki policije po “državah izvora” lani in letos v prvih sedmih mesecih so takšni:

Od tistih, ki jih policija odkrije, večino, ki ne zahteva azila, relativno hitro in v vse večjem številu vrnejo na Hrvaško. V pol leta je bilo vrnitev 4827. Podatki o vračanjih so v celoti takšni:

Del migrantov pa napove, da bodo zahtevali azil. Že to jim omogoči prosto gibanje, da potem zbežijo na zahod. A se število teh, ki takoj zbežijo, zadnje čase znižuje. Zdi se, da zaradi boljšega nadzora policije. Za te, ki zbežijo, ko uradno še ne zahtevajo azila, država še ne prevzame odgovornosti in takšni “prebežniki” so bili eden od razlogov, da je še Italiji proti nam začela uvajati “skupni” mejni nadzor.

V prvega pol leta letos je po podatkih policije vložitev zahteve za azil napovedalo 2679 migrantov, med njimi pa je bilo največ 579 Alžircev. Lani v istem času je bilo namer za azil 2.777, največ pa iz Pakistana 765. Skoraj vsi migranti, ki tudi zares zaprosijo za azil, pa pozneje zbežijo proti zahodu. A ker so zabeleženi, nam jih druge države EU lahko sčasoma vrnejo.

Stanje policija ocenjuje tako:

“V juliju se je nadaljeval strm trend naraščanja števila ilegalnih prehodov. Dosežene vrednosti v letošnjem letu so za več kot polovico večji kot v enakem obdobju lanskega leta. Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se delno spreminja iz meseca v mesec, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Pakistana, Alžirije in v juliju Afganistana. Manjši je delež tistih ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je opazno največ državljanov Alžirije.”

Celotno poročilo policije lahko preberete na povezavi spodaj:

POROČILO POLICIJE O ILEGALNIH MIGRACIJAH V PRVIH SEDMIH MESECIH
ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE OD JANUARJA DO KONCA JULIJA
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu