Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Raziskave: Janša in Šarec daleč pred koalicijo, nad pragom Jelinčič

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 21/05/2018)

Vladajoči koaliciji Mira Cerarja SMC, Desus in SD se na volitvah obeta ostra nezaupnica ljudstva, sta včeraj nakazali raziskavi, ki sta jih objavili POPTV in NovaTV. Po obeh je na vrhu SDS Janeza Janše, ki krepko vodi pred LMŠ Marjana Šarca. SDS se po obeh raziskavah v primerjavi z meritvijo iste televizije pred tem krepi, Šarec rahlo izgublja, še bolj pa SD Dejana Židana, ki po obeh raziskavah že krepko zaostaja za vodečima.

Se v parlament vrača Jelinčič?

Članek POPTV o popularnosti strank

Najmanjša od vladnih strank SD je še vedno edina od vladnih stran, ki se ji obeta izboljšanje rezultata v primerjavi z volitvami pred štirimi leti. Predvsem SMC pa bo, tako kaže, zelo trdo pristala. DeSUS pa bo, če se kaj dramatično ne spremeni, spet ena najmanjših strank v državnem zboru. Predvolilna koalicija, ki jo je Karl Erjavec sklenil z Zoranom Jankovićem proti Janezu Janši pa je, se zdi, vplivala, da je DeSUS za zdaj ostal vsaj nad pragom za vstop v državni zbor. Presenetljivo se je po obeh meritvah tokrat med strankami, ki bi dosegle štiri odstotke in s tem pogoj za sedeže v državnem zboru, znašla SNS Zmaga Jelinčiča. Iz rezultatov obeh raziskav sem, da ju lahko primerjamo medsebojno, z drugimi in z volitvami, izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom volil, ne grem na volitve. Te deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank prerazporedil.

Za največje stranke (nad štirimi odstotki) je rezultat v primerjavi z volitvami leta 2014 tak:

Po POPTV je že drugič nad štirimi odstotki ob SNS tudi Stranka Alenke Bratušek, ki jo je na prejšnjih volitvah volilo 4,38 odstotka volivcev. Na tokratnih volitvah pa ji je kandidaturo omogočil nekaj časa prikrivan podpis poslanke SMC Vlaste Počkaj, kar najbrž kaže tudi povezavo. Da je tretji podpis za kandidaturo stranke bivše premierke po vsej državi prispevala poslanka stranke sedanjega premiera Mira Cerarja sem razkril v Spletnem časopisu. Državna volilna komisija je, ker sem zahteval podatke o podpisnikih, odločila, da se javnosti to, kateri poslanci so podpisal, ne sme prikrivati. Več o tem lahko najdete tukaj. Podatke o vseh poslancih, ki so podpisali kandidature za različne stranka pa tukaj.

Bo še Zidanškov SLS, Požarjev LNBP

Raziskava agencije Mediane Pulse za POPTV Bratuškovi kaže, da bi rezultat lahko ponovila ali celo rahlo popravila. A pri majhnih strankah so raziskave javnega mnenja še posebej nezanesljive. Nad pragom enega odstotka, ki zagotavlja dotacije in kjer so še možnosti tudi doseči prag za vstop v DZ sta po raziskavi za POPTV in po tisti, ki jo je za NovoTV naredila agencija Parsifal SC, še SLS Marka Zidanška in Lista novinarja Bojana Požarja.

Celoten spisek strank, ki sta ju oba medija prikazala, je z izločitvijo neopredeljenih in tistih, ki ne nameravajo glasovati, takšen:

 

Izvirne rezultate, ki sem jih preračunaval, da lahko primerjam različne raziskave, si lahko ogledate na povezavah:

Raziskava za POPTV
Raziskava za NovoTV
Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu