Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kandidacijski kaos: SMC in DeSUS za Bratuškovo in Dobovška

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 7. maja, 2018)

Državna volilna komisija je včeraj odločila, da imajo volivci pravico vedeti, kateri poslanci so s podpisi omogočili kandidature strank po vsej državi. Takoj so mi razkrili, da je kandidaturo stranki Alenke Bratušek omogočila poslanka SMC Vlasta Počkaj. Iz stranke Alenke Bratušek tega podatka prejšnji teden niso bili pripravljeni razkriti. Že nekaj ur pozneje mi je direktor službe DVK Dušan Vučko poslal pregled podpisov vseh 65  poslancev, ki so omogočili kandidature sedmim strankam. Spisek v celoti objavljam na koncu članka. Poslej bodo ti podatki vedno dostopni novinarjem, če jih bodo zahtevali, je odločila državna volilna komisija, ki jo vodi Anton Gašper Frantar. Doslej teh podatkov še nikoli niso predstavljali javnosti, novinarji jih tudi niso zahtevali. Deloma tudi, ker so v preteklosti na ta način poslanci praviloma predlagali lastne stranke, kar ni nič posebnega. Tokrat je bilo drugače. A zadnje dni sem bil edini, ki je podatke zahteval z oceno, da ti podatki ne morejo biti varovani kot stvar zasebnosti. Če bi bilo zahtev več (ali če jih bo v prihodnosti), bo državna volilna komisija podatke objavila na svoji spletni strani. Ker sem podatke zahteval sam, sem včeraj imel “ekskluzivno zgodbo”. Kdorkoli drug je poročal o Počkajevi in ni navedel, da so to podatki Spletnega časopisa, je ravnal kot plagiator. V slovenskih medijih kraje in nespoštovanja materialnih in moralnih pravic avtorjev niso nekaj neobičajnega.

Poslanci redko pomagajo konkurenci

Preglednica, s katero grafično prikazujem, kako so poslanci podpisovali, pokaže, da so v strankah s tradicijo poslanci složni in ne delajo za konkurenco. Čisto vsi poslanci SDS Janeza Janše, SD Dejana Židana, NSi Mateja Tonina so podprli kandidature svojih lastnih poslancev. Povsem složno je ravnala tudi Levica Luke Meseca, kjer so kandidature vloži z zbiranjem po sto podpisov po vseh enotah. Niti eden poslanec Levice podpisa ni dal kakšni drugi stranki. Celo manjšinska poslanca in šest nepovezanih, ki so izstopili iz različnih strank, ni nikomur olajšalo kandidiranja s svojim podpisom. Izjema sta največji vladni stranki SMC Mira Cerarja in Desus Karl Eerjavca. Poslanci teh dveh strank tudi sicer niso enotno podprli svojih kandidatov. To sicer ni nujno, za vložitev kandidature zadoščajo trije podpisi. Dve poslanki teh dveh strank pa sta predlagali celo kandidate konkurenčnih strank, kar pa je zelo nenavadno. Praviloma velja za strel v koleno. Grafični prikaz, kako so poslanci razdelili podpise, je takšen:

Ob poslanki SMC Vlasti Počkaj, ki je omogočila vložitev list Stranki Alenke Bratušek v vseh osmih volilnih enotah, je na enak način kandidature Dobri državi Bojana Dobovška omogočila še poslanka Desusa Marija Antonija Kovačič. Kaj mislite o takšnem ravnanju, lahko odgovorite v anketi:

Zakaj so iz SMC in DeSUS omogočili kandidaturo Bratuškovi in Dobovšku?

View Results

Loading ... Loading ...

Še dva poslanca Desusa in deset SMC pa ni podprlo tujih kandidatur, a niso podpisali niti kandidatur svoje lastne stranke.

Kdo ni podpisal in kdo je

Med temi, ki niso podpisali kandidatur lastne stranke, je nekaj pomembnih poslancev SMC: vodja poslanske skupine, ki se umika iz politike, Simona Kustec Lipicer, predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Milan Brglez, šef odbora za notranjo politiko Dušan Verbič, poslanec, ki je imel pomembno vlogo v osamosvajanju Marjan Dolinšek…  Iz Desusa ob Mariji Antoniji Kovačič kandidature za svojo stranko nista podpisala podpredsednik državnega zbora Primož Hainz in šef odbora za zdravje Tomaž Gantar. 

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Spisek vse poslancev, ki so prispevali podpise za kandidature strank po celotni državi, ti podpisi pa so bili predani državni volilni komisije, je takšen (v oklepaju je število vseh poslancev stranke in število zbranih podpisov):


SDS (19/19)

Suzana Lep Šimenko, Žan Mahnič, Anže Logar, Tomaž Lisec, Ljubo Žnidar, Bojan Podkrajšek. Janez (Ivan) Janša, Jože Tanko, Jelka Godec, Branko Grims, Vinko Gorenak, Marijan Pojbič, Anja Bah Žibert, Nada Brinovšek, Danijel Krivec, Andrej Šircelj, Franc Breznik, Eva Irgl, Marko Pogačnik

SD (5/5)
Matjaž Han, Jan Škoberne, Matjaž Nemec, Marija Bačič, Bojana Muršič

NSi (5/5)
Ljudmila Novak, Jernej Vrtovec, Jožef Horvat, Matej Tonin, Iva Dimic

DeSUS (11/8)
Peter Vilfan, Julijana Bizjak Mlakar, Uroš Prikl, Franc Jurša, Ivan Hršak, Marjana Kotnik Poropat, Benedikt Kopmajer, Marinka Levičar

DD (2/3)
Bojan Dobovšek, Marija Antonija Kovačič, Franc Laj

SAB (2/3)

Alenka Bratušek, Mirjam Bon Klanjšček, Vlasta Počkaj

SMC (33/22)
Mitja Horvat, Aleksander Kavčič, Jasna Murgel, Erika Dekleva, Andreja Potočnik, Maruša Škopac, Janja Sluga, Vojka Šergan, Simon Zajc, Branislav Rajić, Ivan Prelog, Irena Kotnik, Vesna Vervega, Kamal Izidor Shaker, Urška Ban. Ivan Škodnik, Jani Janko Möderndorfer, Dušan Radič, Danilo Anton Ranc, Saša Tabaković, Anita Koleša, Dragan Matić

 

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu