Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Podpisi: SMC je omogočila kandidaturo stranki Alenke Bratušek

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th maj 2018, 12:24 pop

Državna volilna komisija je na seji danes odločila, da so imena in priimki poslancev, ki so s podpisi predlagali kandidate strank, informacija javnega značaja in so javno dostopni novinarjem, če to zahtevajo. Po tem pa so mi razkrili, da je tretja poslanka, ki je omogočila kandidaturo stranki Alenke Bratušek po vsej državi iz vladne SMC. Podpisala je za kandidature SAB Vlasta Počkaj. Nenavadno je, da informacij, katere stranke so pomagale pri vložitvi kandidatur drugim (konkurenčnim) strankam, zadnji teden ni zahteval noben drug medij ali novinar.

Dobovšek je čez vikend razkril že sam

Predsednik stranke Dobra država Bojan Dobovšek je čez vikend – po nekaj dnevih premisleka – ko sem ga že ostro kritiziral zaradi prikrivanja, sam razkril, kdo je tretji poslanec, ki je njegovi stranki, ki združuje le dva poslanca, olajšal vložitev poslanskih kandidatur po vsej državi. Ob Bojanu Dobovšku in Francu Laju (kar sta logična podpisa) je podpis za vložitev kandidatur po vseh osmih enotah brez zbiranja podpisov volivcev prispevala  poslanka Desusa Marija Antonija Kovačič. V Desusu so mi povedali, da njihova poslanka ne kandidira ponovno, za podpis Dobovišku pa naj bi se odločila sama. V SAB sta podobno uradno tudi le dve poslanki: Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klajnšček.

DVK: Javnost ima pravico vedeti

Zaradi moje zahteve prejšnji teden in javnih protestov, ki sem jih objavil, da podatke, kdo je omogočil kandidature, javnosti prikrivajo, je državna volilna komisija, ki jo vodi Anton Gašper Frantar, danes na seji razpravljala in odločala, ali ima javnost pravico izvedeti imena poslancev, ki so s podpisi omogočili kandidaturo Stranke Alenke Bratušek in Dobre Države Bojana Dobovška. Pa tudi vseh ostalih. Direktor službe državne volilne komisije Dušan Vučko si mi sredi tedna sam imen namreč ni upal razkriti. Doslej jih še nikoli niso. Na seji sem bil edini novinar. Da bo odločanje o tem, ni bila skrivnost. V Spletnem časopisu sem to čez vikend tudi napovedal.

Stranki SAB in DD, čeprav sem ju prosil za podatke in javno kritiziral prikrivanje pomembnih informacij, imen poslancev, ki sta jima omogočili kandidaturi po vsej državi, nista bili pripravljeni razkriti. Na koncu je to le storil Dobovšek in na spletnih omrežjih nekajdnevni molk pojasnil s tem, da je moral pridobiti soglasje podpisnice za javno razkritje imena. Če bi ga pridobival še dva dni, se mu ne bi bilo več treba truditi, ker je  državna volilna komisija danes odločila, da javnosti omogoči dostop do vseh imen podpisanih poslancev. Težko je namreč pojasniti, zakaj bi bilo to, kateri poslanci so predlagali kandidatne liste, prikrito javnosti in bi bila pravica javnosti do obveščenosti odvisna od njihovih soglasij.

A podatke bodo novinarjem predstavili le, če to zahtevajo. Ne bodo pa spiskov poslancev, če zahtev po teh informacijah ne bo veliko, objavljali kar sami. Če bodo podatke zahtevali vsaj trije novinarji, pa bodo objavili tudi na svoji spletni strani. Doslej je bila le moja zahteva po podatkih. Sklep, da bi kar sami objavili vse, tudi če ni zahtev, je večina zavrnila.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu