Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Javno mnenje: Požar in Cerar gor, Židan in Šarec dol

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th marec 2018, 08:03 dop

Skok meseca je uspel Listi novinarja Bojana Požarja. Po rezultatih raziskave Mediane, ki jih je včeraj objavila POP-TV, je Požar tik pod pragom za vstop v državni zbor. Prešibal je Alenko Bratušek, Zmaga Jelinčiča, Marka Zidanška in podobne manjše igralce. Če ne upoštevamo neopredeljenih in tistih, ki ne nameravajo voliti, bi Požarjeva stranka zbrala 3,3 odstotke. To ni daleč od praga za vstop v parlament.  V primerjavi s prejšnjim mesecem se je nekoliko popravila tudi SMC Mira Cerarja. Bolj navzdol pa gredo deleži SD Dejana Židana, ustavila pa se je – kaže – tudi  Lista Marjana Šarca.

Gor SMC, dol SD in LMŠ

Ocene, da je odstop premiera, posledica so bili Cerarjevi nastopi v številnih medijih, povzročil radikalen preobrat v javnem mnenju, so se po rezultatih raziskav, ki sta jih doslej predstavili TV Slovenija in POP-TV pokazale za pretirane. Meritev, ki jo agencija Parsifal SC izvaja za NOVO24TV, je nastala pred Cerarjevim odstopom. Po nobeni od teh raziskav SMC ni med prvo trojko, ki je rezervirana za LMŠ Marjana Šarca, SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana. Odstop vlade je – tako kaže – škodoval najmanjši vladni stranki SD, trend je zadnje mesece obrnjen navzdol. Ustavil pa se je tudi vzpon stranke Marjana Šarca, ki je zadnji mesec izgubila približno tisto, kar je pridobila SMC. Primerjava nihanja podpore velikim strankam (ki jim meritve kažejo več kot štiri odstotke) v zadnjih mesecih, ki jo naredim tako, da za vsak mesec izračunam povprečje raziskav treh televizij, na začetku pa prikažem rezultat volitev leta 2014, je takšna:

Podrobnejša analiza dogajanja v tem mesecu pokaže neverjetno dogajanje in to ne v tistem delu, kjer se vzpenja Lista novinarja Bojana Požarja. Povsem na vrhu smo priča neverjetnemu dejstvu, da so tri meritve v treh tednih pokazale tri povsem različne vrstne rede.

Po NOVI24 Janša, po TVSLO Židan, po POPTV Šarec 

Raziskovalci treh televizij so našli tri povsem različne vrstne rede na vrhu. Po Novi24TV vodi Janševa SDS pred Šarčevo LMŠ in Židanovo SD, ki je kar precej zadaj. Po meritvi Ninameie za TV Slovenija je na vrhu Židanov SD, sledita Šarcev LMŠ in Janševa SDS. Vse tri stranke so precej izravnane. Po POP-TV pa je krepko spredaj Šarčeva LMŠ, sledi Janševa SDS, precej zadaj pa je že Židanov SD. Te razlike kažejo na precejšnjo verjetnost, da meritve niso najbolj objektivne in da moramo biti skrajno previdni ob pomenu teh raziskav. Znano je, da celo v tednu pred volitvami praviloma dramatično zgrešijo rezultat. Iz rezultatov raziskav, ki jih objavijo tri televizije, sem, da jih lahko primerjam medsebojno in z volitvami, izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej anketirane, ki so odgovorili ne vem, ne bom volil. Grafično je primerjava takšna:

Rezultate zadnje raziskave za POP-TV bi morali biti znak za alarm predvsem za DeSUS Karla Erjavca.

Palestina Slovencev ni presunila

Stranka, katere predsednik je tudi zunanji minister, ki se tik pred koncem mandata na vso moč bori za priznanje Palestine, je med parlamentarnimi na dnu. Zdi se, da priznavanje Palestine, odmikanje od ZDA in Zahoda in  približevanje muslimanskim državam in Vzhodu, javnosti ni presunilo. Ob Požarju je presenetljive skoraj tri odstotke po POP-TV zbrala še Stranka Alenke Bratušek, nekaj možnosti pa ima po POP-TV in po NOVI24TV še cela vrsta manjših strank in povezav. Ninamedia za TV-SLO teh majhnih strank ali ne meri ali ne predstavlja, ima pa zato nekaj višji delež odgovorov, da bi anketirani izbrali “drugo” stranko. Predvsem raziskava POP-TV, po kateri so kar štiri stranke nad dvema odstotkoma, meritev Ninamedie, ki majhne spregleda, postavlja v nenavadno luč. Po NOVI24TV je bilo takšnih majhnih strank z resnimi deleži manj, a nikakor niso zanemarljive.

Izvirne rezultate raziskav POPTV, TVSLO in NOVA24TV, iz katerih sem črpal podatke za preračune, lahko najdete na:

POPTV
TVSLO
NOVA24TV

  

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu