Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Predvolilno: Janša nenadoma skoraj poravnan s Šarcem

(Last Updated On: 03/01/2021)

SDS Janeza Janše je skoraj poravnana z LMŠ Marjana Šarca in po le tednu dni podpora volivcev ni več pol manjša. Levica Luke Meseca je že spet pred SD Dejana Židana. SMC Mira Cerarja pa ni povsem brez volivcev, je celo nad pragom za DZ. To so pokazali rezultati raziskave Mediane, ki jih je POPTV objavil včeraj, le teden dni po podobni raziskavi Ninamedia za TVSLO, kjer so bili rezultati povsem drugačni.

Težave z ministri ali vpliv volitev?

Na POPTV so dramatične razlike pojasnili s tem, da bi naj popularnost LMŠ znižal eksodus množice ministrov, kar vpliva na popularnost premiera Šarca in njegove stranke. A ta eksodus se je zgodil že prejšnji mesec in ne zadnje dni. Obema raziskavama je pravzaprav skupno le, da ugotavljata vzpon NSi Mateja Tonina, ki je po obeh raziskavah na tretjem mestu za LMŠ in SDS. NSi je bila tradicionalno nadpovprečno uspešna na dosedanjih evropskih volitvah, ki bodo čez dva meseca. Skoraj neverjetne razlike in nihanja popularnosti strank prikazujem grafično z upoštevanjem le opredeljenih volivcev, kar omogoča primerjave med raziskavami in volitvami. Takšna so ta nihanja nekaj mesecev pred volitvami evropskih poslancev:

Skrb, da gre za več kot le slučaj, ta nihanja vzbujajo, ker smo bili nečemu podobnemu priča točno pred letom, ko sta Mediana in Ninamedia tudi nekaj mesecev pred volitvami ugotavljali, da Šarčeva LMŠ in Židanova SD odločno prehitevata Janševo SDS, a so volitve potem pokazale, da je SDS krepko prehitela omenjeni stranki tudi v seštevku. Tako je bilo:

Lanski razplet nas sili k veliki previdnosti pri vrednotenju rezultatov tokratnih raziskav.

Je Cerar povsem pogorel ali sploh ne?

Ni mogoče izključiti, da poskušajo ustvarjati javno mnenje. Primerjava raziskav za POPTV včeraj in TVSLO teden prej, če upoštevamo le za stranke opredeljene glasove, objavljeni sta bili v razmiku le sedmih dni, pokaže takšno sliko:

Ker je nekaj bralcev zmotila grafika, v kateri prikazujem prvo raziskavo s pomočjo levega stolpca za Ninamedijo in desnega stolpca za Mediano, ki sta po razponu različna, isto predstavljam še na bolj običajen način:

Zaradi ugotovitev Ninamedie pred tednom, da bi SMC takrat volilo krepko manj kot odstotek volivcev, je bilo v medijih kar nekaj komentarjev, da je s to stranko konec in da je Miro Cerar vse zavozil. A rezultati Mediane zdaj tega ne potrjujejo, SMC je sicer nizko, a nad pragom za vstop v DZ, v primerjavi s prejšnjim mesecem pa se je po tej raziskavi celo okrepila. Lista evropskih kandidatov, ki so jo predlagali iz stranke Mira Cerarja, sicer res ne vsebuje magnetov, ki bi lahko dramatično vplivali na rezultat, a povsem isto velja tudi za LMŠ Marjana Šarca.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
image_pdfimage_print
(Visited 4.715 times, 1 visits today)

Komentarji (0)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu