Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Katastrofa za Goloba, obračun s Pašek Šetinčevo in Klakočar Zupančičevo pa koristi Svobodi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th november 2023, 07:14 dop

Svobodo Roberta Goloba bi volilo več volivcev kot po meritvi Mediane pred dobrim tednom, SDS Janeza Janše pa manj. To je pokazal meritev Ninamedie Nikole Damijanića za Dnevnik. V oktobru so jih včeraj objavili že drugič. Mnenja anketiranih o premieru Golobu pa so zanj precej katastrofična. Po podpori strankam bi lahko sklepali, da je Svoboda pridobila precej dodatnih volivcev, ker je Robert Golob iz stranke zabrisal Mojco Pašek Šetinc in nekdanjega poslanca Roberta Pavšiča, Urška Klakočar Zupančič pa je morala odstopiti kot podpredsednica stranke. To je bil glavni dogodki zadnjega tedna. SDS so ti pretresi v Svobodi, tako bi vsaj lahko sklepali, med volivci škodovali. Precej bolj verjetno se sicer zdi, da raziskava ne kaže dejanskega dogajanja v javnem mnenju in da so razlike med raziskavama posledica načina merjenja, na kar vpliva, ker se Ninamedia večinsko financira iz omrežja Zorana Jankovića, ki je znan podpornik Roberta Goloba in sedanje vlade. Metodologija merjenja, ki vpliva na rezultate, je temu primerna.

V nagovoru zbranim v spominskem parku borcev in talcev NOB na Žalah ob prihajajočem dnevu spomina je ljubljanski Janković, kot poroča Siol.net, kjer je vrh nastavila Vesna Vuković, dejal: “Želim si, da bi ta naša koalicija obstala, se držala zavez, ki jih je dala, in da bi tudi znotraj koalicije pozabili na prepire. Da je v preteklosti tudi Damjanić delal za stranke danes vladajočega bloka, pa tudi ni skrivnost. Je pa Ninamedia merila tudi, koliko ljudje še zaupajo Golobu, kjer so pa rezultati, nekoliko presenetljivo za Ninamedio in Dnevnik, za Goloba precej katastrofični. Več kot polovica ljudi je naravnost povedala, da šefu vlade ne zaupa. Večina tudi meni, da je njegova vlada neuspešna.

V primerjavi z Mediano po Ninamedii, ko gre za stranke, močno pridobiva Levica Aste Vrečko, katere rezultat je v tednu skoraj podvojen, kar je morda celo mogoče pojasniti z dejstvom, da Ninamedia ne meri nekaterih strank, denimo Resni.ce, ki po Mediani ne zaostaja veliko za Levico, ponujajo pa podobno ekstremistično levo politiko, h kateri sodi tudi simpatiziranje z Vladimirjem Putinom in njegovo politiko, pa tudi z odnosom do brutalnega terorističnega napada Gaze na Izrael. Mogoče je, da se glasovi od Resni.ce prelijejo k Levici, če je ni v ponujenem naboru strank, deloma pa morda tudi k Svobodi. Primerjava zadnjih treh raziskav Ninamedie sicer kaže, da Svoboda ves čas izgublja deleže, pri SDS pa smo priča nihanju

Prikaz meritev v daljšem času kaže, da Ninamedia praviloma Svobodo postavlja precej višje kot Mediana. Je pa po vseh raziskavah že nekaj časa na vrhu SDS, Svoboda pa zaostaja in je daleč za rezultatom, ki ga je dosegla na volitvah, pa čeprav se je po volitvah lani okrepila s strankama dveh bivših premierov, s SAB Alenke Bratušek in LMŠ Marjana Šarca.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu