Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Osterman: Ne odstopam in ne bom se upokojil

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th januar 2018, 03:55 pop

Šef generalštaba slovenske vojske Andrej Osterman je demantiral zgodbe slovenskih novinarjev, kako se namerava upokojiti in sprostiti položaj na vrhu generalštaba. Osterman nima namena slediti vzgledu generalnega direktorja policije Marjana Fanka, ki se je pred dvema tednoma upokojil star le dobrih petdeset let. Fank se je rodil leta 1966. Odločitev, da se upokoji, je notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar Fank sporočil oktobra lani. Razlogi za upokojitev so osebne narave, je pojasnila ministrica v odgovoru na vprašanje nekdanjega notranjega ministra, danes poslanca SDS, Vinka Gorenaka. Na vrhu policije je Fanka začasno, za pol leta, nasledil Simon Veličko. 

General v polni moči ne odstopa

Osterman je novinarska ugibanja zanikal z izjavo: “Nimam se namena predčasno upokojevati”. Opozoril je, da bo redne pogoje za upokojitev izpolnil šele leta 2020. Petletni mandat načelnika generalštaba se mu konča 13. oktobra 2019. Prizadeval si bo maksimalno dobro opravljati službo in sam ne namerava odstopiti kot šef generalštaba, je zagotovil.

Osterman je šest let starejši od Fanka. Rodil se je oktobra 1960. Primeri člankov, v katerih so po neuradnih informacijah novinarji zadnja leta ugibali o upokojevanju in “odhajanju” Ostermana, so, denimo, zapis Primoža Kneza marca 2015 v Dnevniku z naslovom “Načelnik generalštaba Andrej Osterman v polni moči v – pokoj” ali v Dnevniku oktobra 2016 Dejana Karbe in Mete Roglič z naslovom “Nadaljevanka odstavljanja prvega moža Slovenske vojske: novi favorit je Roman Urbanč. Kot kaže, bi se lahko, če pohitijo, prej upokojili omenjeni novinarji.

Na Trdinovem vrhu ne bo povišice

Osterman je o vojakih na Trdinovem vrhu, stavba v kateri so vojaki bo po arbitražni razsodbi pripadla Hrvaški, povedal, da tam ostajajo, dokler se politika ne odloči, da jih tam ne bo več. Vlada je objekt sosednji državi pripravljena predati le, če bo Hrvaška priznala arbitražni sporazum, kar pa sosednja država že dalj časa nadvse odločno zavrača.

Sindikalisti so okoli novega leta po poročanju medijev ministrico za obrambo Andrejo Katič (SD) obvestili, da pričakujejo, da bo več kot desetina vojakov za delo na Trdinovem vrhu dobili dodatke za delo v tujini.

Vojaki, ki so tam, ne morejo računati na dodatek za delo na ozemlju tuje države, je ambiciozna pričakovanja sindikalistov ocenil načelnik generalštaba Osterman in dodal: “Ni predvideno, da bi se karkoli spreminjalo.”

Zaradi nominalno nekaj več denarja v obrambnem proračunu, je stiska, v kateri je bila vojska zadnja leta, nekoliko manjša. Opozarja pa Osterman, da bi morala vlada povišati plače vsem vojakom: le tako bo namreč mogoče zagotoviti, da jih bomo v prihodnje še imeli. Število vojakov se zadnja leta zmanjšuje.

Povišanje plač vojski je konec decembra podpisal ameriški predsednik Donald Trump.

Vojakom je plače povišal za 2,4 odstotka, za 1,9 odstotka pa civilnim uslužbencem vojske.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Lani je prejšnji predsednik Barack Obama plače ob novem letu povišal za 2,1 odstotka. Višje od letošnjega pa je bilo povišanje vojaških plač leta 2010, ko so se plače ameriških vojakov povišale za 3,4 odstotka.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu