Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

“Več” za vojsko: Cerar ne kupuje Patrij

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd junij 2017, 09:28 dop

Izjava premiera Mira Cerarja (SMC), da vlada za vojsko namenja več denarja in jo modernizira, je zadnje dni sprožila čudenje med oficirji.

Premier je o dodatnem denarju in modernizaciji govoril na vrhu Nata, kjer se je srečal tudi z generalnim sekretarjem Jensom Stoltenbergom.

Kako je izginil denar za vojsko

Slovenski obrambni proračun je po letu 2010, ko je dosegel 1,6 BDP, strmoglavil in je leta 2015 znašal le še 0.94 odstotkov BDP. Proračun obrambnega ministrstva se je v petih letih zmanjšal za več kot 200 milijonov evrov.

Grafično je strmoglavljenje obrambnega proračuna videti tako:

V lanskem letu je vlada načrtovala in tudi zagotovila več denarja za obrambo. A pomemben del dodatnih 40 milijonov evrov je bilo za stroške migrantske krize (14,6 milijonov), plačila mednarodnim organizacijam (12,4 milijona), ki jih je v preteklosti vsaj del plačevalo zunanje ministrstvo, pa tudi za vzdrževanje Falcona (1,7 milijona evrov), s katerim se prevažajo državni funkcionarji, občasno pa tudi človeški organi za presaditve (transplantacije).

Desetine milijonov brez rebalansa

Na obrambno ministrstvo, ki ga vodi Andreja Katič, je bilo zadnja leta prenesenih več stroškov, ki so prej bremenila druga ministrstva. Ob že omenjenih plačujejo tudi veteranske organizacije, kar je bila prej obveznost ministrstvu za delo. Več o tem, koliko dobijo različne borčevske organizacije, in dilemah delitve:

Mahnič Turnšku pokazal vrata zaradi zmerljivke: “Lažnivi kurci”

V grafiki je 40 milijonov vključenih v podatke o dejansko porabljenem (rdeča črta) denarju za obrambo. To je le ocena, natančen znesek porabljenega v lanskem letu bo znan, ko bo dostopno zaključno poročilo o lanskem poslovanju proračuna.

Za letos in prihodnje leto so v grafiki kot porabljen denar prikazane vladne napovedi dodatnega financiranja. Za obrambo je vlada za  letos namenila  dodatnih 24,3 milijona evrov, prihodnje leto namerava 30 milijonov evrov. Koliko bo res porabljeno, še ni mogoče reči.

Lani vlada, čeprav je obrambni proračun popravila za desetino, tega ni storila s popravkom državnega proračuna. Ali bo za letos ali prihodnje leto  predlagala rebalans ali spet kar sama prerazporejala desetine milijonov evrov, še ni jasno.

Obrambni izdatki bodo po letošnjem povečanju predvidoma dosegli 1,02 % BDP, ocenjujejo na obrambnem ministrstvu. S čemer bomo še na dnu držav članic Nata.

Vojaki brez metkov, piloti na tleh

Ena od posledic drastičnega varčevanja zadnja leta je, da je denar skoraj samo še za relativno slabe plače vojakov in da predsednik republike Borut Pahor že več let zapored ugotavlja, da vojska komaj deluje celo v mirnih časih, kakšne vojne pa ni sposobna prenesti. Če nekoliko poenostavimo: nimajo resnih vojaških vozil, da bi se vojaki peljal v kak spopad in streljali, municije zmanjkuje celo za puške, helikopterji so stari, piloti z njimi ne smejo leteti, ker ni bilo denarja za obvezne vaje na simulatorjih, vojaki pa so množično na bolniških in to celo tisti, ki bi morali na mednarodne misije.

[wp_ad_camp_1]

Z dodatnimi 24,3 milijoni namerava vojska letos za dva milijona  kupiti strelivo, s sedmimi milijoni poskrbeti za vzdrževanje letala, helikopterjev, terenskih in oklepnih vozil, za tri milijone kupiti uniforme, za 12 milijonov opremo…

Ni pa res, da so s tem dodatnim denarjem povezani načrti o nakupu osemkolesnikov, ki jih država po zavezah v Natu mora kupiti. Letos bodo za nakup osemkolesnikov kvečjemu pripravili javni razpis.

Z denarjem, ki je prikazan v grafu, kakšnih novih Patrij, ki bi jih vojska že danes nujno rabila, ni mogoče kupovati. Resne modernizacije vojske ne bo, če denarja ne bo krepko več.

[wp_ad_camp_2]

Premier je dejal:

[wp_ad_camp_3]

Predsednik odbora iz obrambo iz opozicijskih vrst  Žan Mahnič (SDS) pa se je na pogovore premiera z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom  odzval z:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu