Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

“Več” za vojsko: Cerar ne kupuje Patrij

(Last Updated On: 03/06/2017)
image_pdfimage_print

Izjava premiera Mira Cerarja (SMC), da vlada za vojsko namenja več denarja in jo modernizira, je zadnje dni sprožila čudenje med oficirji.

Premier je o dodatnem denarju in modernizaciji govoril na vrhu Nata, kjer se je srečal tudi z generalnim sekretarjem Jensom Stoltenbergom.

Kako je izginil denar za vojsko

Slovenski obrambni proračun je po letu 2010, ko je dosegel 1,6 BDP, strmoglavil in je leta 2015 znašal le še 0.94 odstotkov BDP. Proračun obrambnega ministrstva se je v petih letih zmanjšal za več kot 200 milijonov evrov.

Grafično je strmoglavljenje obrambnega proračuna videti tako:

V lanskem letu je vlada načrtovala in tudi zagotovila več denarja za obrambo. A pomemben del dodatnih 40 milijonov evrov je bilo za stroške migrantske krize (14,6 milijonov), plačila mednarodnim organizacijam (12,4 milijona), ki jih je v preteklosti vsaj del plačevalo zunanje ministrstvo, pa tudi za vzdrževanje Falcona (1,7 milijona evrov), s katerim se prevažajo državni funkcionarji, občasno pa tudi človeški organi za presaditve (transplantacije).

Desetine milijonov brez rebalansa

Na obrambno ministrstvo, ki ga vodi Andreja Katič, je bilo zadnja leta prenesenih več stroškov, ki so prej bremenila druga ministrstva. Ob že omenjenih plačujejo tudi veteranske organizacije, kar je bila prej obveznost ministrstvu za delo. Več o tem, koliko dobijo različne borčevske organizacije, in dilemah delitve:

Mahnič Turnšku pokazal vrata zaradi zmerljivke: “Lažnivi kurci”

V grafiki je 40 milijonov vključenih v podatke o dejansko porabljenem (rdeča črta) denarju za obrambo. To je le ocena, natančen znesek porabljenega v lanskem letu bo znan, ko bo dostopno zaključno poročilo o lanskem poslovanju proračuna.

Za letos in prihodnje leto so v grafiki kot porabljen denar prikazane vladne napovedi dodatnega financiranja. Za obrambo je vlada za  letos namenila  dodatnih 24,3 milijona evrov, prihodnje leto namerava 30 milijonov evrov. Koliko bo res porabljeno, še ni mogoče reči.

Lani vlada, čeprav je obrambni proračun popravila za desetino, tega ni storila s popravkom državnega proračuna. Ali bo za letos ali prihodnje leto  predlagala rebalans ali spet kar sama prerazporejala desetine milijonov evrov, še ni jasno.

Obrambni izdatki bodo po letošnjem povečanju predvidoma dosegli 1,02 % BDP, ocenjujejo na obrambnem ministrstvu. S čemer bomo še na dnu držav članic Nata.

Vojaki brez metkov, piloti na tleh

Ena od posledic drastičnega varčevanja zadnja leta je, da je denar skoraj samo še za relativno slabe plače vojakov in da predsednik republike Borut Pahor že več let zapored ugotavlja, da vojska komaj deluje celo v mirnih časih, kakšne vojne pa ni sposobna prenesti. Če nekoliko poenostavimo: nimajo resnih vojaških vozil, da bi se vojaki peljal v kak spopad in streljali, municije zmanjkuje celo za puške, helikopterji so stari, piloti z njimi ne smejo leteti, ker ni bilo denarja za obvezne vaje na simulatorjih, vojaki pa so množično na bolniških in to celo tisti, ki bi morali na mednarodne misije.

Z dodatnimi 24,3 milijoni namerava vojska letos za dva milijona  kupiti strelivo, s sedmimi milijoni poskrbeti za vzdrževanje letala, helikopterjev, terenskih in oklepnih vozil, za tri milijone kupiti uniforme, za 12 milijonov opremo…

Ni pa res, da so s tem dodatnim denarjem povezani načrti o nakupu osemkolesnikov, ki jih država po zavezah v Natu mora kupiti. Letos bodo za nakup osemkolesnikov kvečjemu pripravili javni razpis.

Z denarjem, ki je prikazan v grafu, kakšnih novih Patrij, ki bi jih vojska že danes nujno rabila, ni mogoče kupovati. Resne modernizacije vojske ne bo, če denarja ne bo krepko več.

Premier je dejal:

Predsednik odbora iz obrambo iz opozicijskih vrst  Žan Mahnič (SDS) pa se je na pogovore premiera z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom  odzval z:

(Visited 8 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: